Зоран Радовановић: Да су људи знали колико је оболелих и умрлих, више би се чували

Мислим да министар Лончар има лоше саветнике, тврди да је СЗО забранила обдукције. СЗО није институција која може да забрањује, каже епидемиолог Радовановић

Зоран Радовановић  (Извор: N1)

„Велика је ствар што је министар признао истину, јер постало је гротескно наставити с тврдњама да су званични подаци тачни, демантовао их је живот“, коментарисао је епидемиолог Зоран Радовановић наводе министра Златибора Лончара да је Комисија за анализу смртних исхода узрокованих болешћу ковид-19 утврдила да је у 2020. години 10.356 случајева смрти могло да се доведе у везу са корона вирусом.

Сматра да је било крајње време да министарство тако поступи.

„Али поставља се питање зашто су тако поступали за умрле – једног пишем, три кријем. То је један од разлога за неповерење грађана, и Кризни штаб и министарство и Батут морају да црвене и осећају грижу савести, да су људи знали колико је оболелих и умрлих, више би се чували. Једини разлог што се крило је да покажемо да смо бољи од других. Са овим бројевима ми смо на неславном другом месту на свету“, поручује.

„Не можемо да изађемо с подацима и да тврдимо да је неко умро од ковида, молим вас да то разјаснимо, разлог је крајње једноставан – да би се утврдило да је неко умро од короне морате да урадите обдукцију за све који су преминули, а ми немамо ниједну урађену обдукцију“, рекао је Лончар и објаснио да су обдукције забрањене од Светске здравствене организације због ризика.

„Мислим да министар има лоше саветнике, тврди да је СЗО забранила обдукције, а друго да не може да се постави дијагноза. Ни једно ни друго није тачно. СЗО није институција која може да забрањује, њоме руководи 200 министара здравља земаља чланица, они доносе одлуке, СЗО је само саветовала да се обдукције обављају ако постоје услови за обдукцију људи који су умрли од респираторних инфекција. Одлука наших власти била је да се не раде, али то није забрана“, каже Радовановић.

Он наглашава да је у последњих 17 месеци умрло 27.500 људи више него што се очекивало.

„Од чега су они умрли. Једна угледна америчка установа за Србију каже да је до 29. јуна умрло близу 29 хиљада људи само од ковида“, додаје епидемиолог.

Када је реч о преминулим лекарима, Радовановић подсећа да је 14. фебруара када је организован протест број прешао 100, а да је онда премашио и 120.

„Подаци Синдиката лекара и фармацеута су проверљиви и кредибилни, они су за сваког лекара приложили документацију, ту јесу један или два фармацеута, остало су лекари и стоматолози. Зато синдикат и УПК инсистирају да се иде од имена до имена, јесу неки били у пензији, али су радили у приватним ординацијама, то је лако проверив податак, само се очекује пристанак званичника здравствених власти да се погледа документација“, додаје Радовановић.

Како каже, „сада смо у ситуацији да се Кризни штаб предао“.

„Испоставило се ма шта они кажу народ игнорише мере и онда се Кризни штаб пасивизирао. Његова је дужност да прати епидемиолошку ситуацију и делује проактивно. Треба носити маске у затвореном, инсистирати на физичкој раздвојености, по неким проценама бројеви новозаражених су већи, нови сој је вероватно ту код нас. То је иста болест, једино ће сад лакше да се преноси, мање клица је довољно, утолико треба више да се чувамо. Стално се јављају нови сојеви, болест ће остати с нама, постаће ендемска, једино решење да престане да буде проблем је вакцинација“, закључио је епидемиолог Радовановић.

Опрема: Стање ствари

(N1, 1. 7. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

2 replies

  1. Да се др Радовановић питао, он би једног памтио, а четири додавао, тако да нама дође на исто.Корону можда и преживиммо, ал` од статистике ће изгинемо.

    18
    1
  2. Koliko je umro zbog korone, odnosno jer nisu mogli da se lece od drugih bolesti? Ja hocu da znam taj broj!

    12

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading