Златибор Лончар: СЗО и струка најстрожије забранили обдукције пацијената са короном

Mи овог момента, не само ми већ било ко други, не можемо да изађемо са подацима и да тврдимо да је неко преминуо од ковида, рекао министар здравља

Златибор Лончар (Извор: Министарство здравља)

БЕОГРАД – Министар здравља Златибор Лончар изјавио је данас да је Комисија за анализу смртних исхода узрокованих болешћу ковид-19 утврдила да је 10.356 грађана који су преминули имало симптоме короне или било у контакту са особом која је била позитивна.

На конференцији за медије на представљају првих резултата Комисије, Лончар је рекао да је 64,4 одсто од тог броја имало придружене болести као што су обољење крвотока, повишени крвни притисак, дијабетес, неуролошка обољења.

Лончар је истакао да је просечна старост тих преминулих 72,2 године и да су две трећине преминулих мушкарци.

Министар је објаснио да се не може рећи да је 10.356 умрло од короне, већ је прецизирао да је њих Комисија убројала на основу позитивних тестова, на основу изјава породица да су били у контакту са позитивним особама или да су имали симптоме короне.

“Желим да нагласим, јер знам да сви воле сензационалистичке вести, ми овог момента, не само ми већ било ко други, не можемо да изађемо са подацима и да тврдимо да је неко преминуо од ковида”, рекао је Лончар.

Да би тврдили да је неко преминуо од короне, објашњава министар, потребно је да се уради обдукција.

“За све ове људе који су преминули ми немамо урађену ниједну обдукцију. Због тога се од Комисије захтевало да дођу до броја људи који могу да се доведу у вези са корона вирусом”, рекао је Лончар.

Додаје да су ту убројани и људи који нису лежали у болницима, који нису имали ПЦР негативан тест или брзи тест, као и они који су се сами лечили код куће и дошли код лекара у моменту када су остали без свести и срчаног застоја.

“Узимали смо као релевантне само податке да је особа која је преминула била у контакту са корона позитивном особом или имала симптоме сличне ковиду”, навео је Лончар.

Истакао је да Комисија није имала лак задатак и додао да су одабрали овај период за анализу, јер је тренутно ситуација у вези са короном стабилнија и да здравствени капацитети нису попуњени.

“Испунили смо задатак и обећање које смо дали грађанима и свим заинтересованима”, рекао је Лончар.

Урађена анализа умрлих током короне за период од годину дана

Он је изјавио да је Комисији за анализу смртних исхода узрокованих болешћу ковид-19 било важније да уради анализу за период од годину дана, а не само током одређених месеци за које су поједини тврдили да је било више преминулих.

Он је на конференцији у Палати Србија тако одговорио на питање новинара да ли има податке колико је било преминулих у периоду од 19. марта до 1. јуна 2020. године и констатацију да су према подацима БИРН-а тада умрла 632 пацијента.

Мислим да ти подаци апсолутно нису тачни, додао је Лончар.

“Ми смо се определили за анализу од годину дана. Најмањи проблем је да урадимо анализу и за тај период, али ово је нешто што смо обећали да ћемо урадити. Мислим да је битније да дамо анализу за период од годину дана, него за неколико месеци да би доказали да ли је неко био у праву или не”, рекао је министар на конференцији на којој је представио резултате рада Комисије за анализу смртних исхода узрокованих болешћу ковид-19.

Лончар је подсетио да су и у другим земљама рађене анализе о томе, наводећи да је Енглеска радила ревизију и да су рекли да сви случајеви који су умрли, а били PCR позитивни, не значи да су умрли од короне, па су те бројеве смањили.

“Имате и примере других земаља, па је тако Кина у неким својим анализама и ревизијама повећала број умрлих за 50 одсто, а Тексас за осам одсто”, рекао је Лончар и закључио:

“Мислим да је ово нешто чиме ће се сви бавити у наредном периоду. Хтео сам да изађемо пред грађане Србије са оним што смо обећали. Не можемо да кажемо шта је тачан узрок смрти, али смо хтели да обухватимо све оно што може да се повеже са короном”.

У претходне четири године повећана смртност за 70%

У Србији је у претходне четири године смртност повећана за око 70 одсто у односу на просек од 2012. до 2016. године, изјавио је данас министар здравља Златибор Лончар.

Највећи број смртних исхода у нашој земљи забележен је у децембру 2020 године, рекао је Лончар на представљању резултата Комисије за анализу смртних исхода узрокованих болешћу ковид-19.

Он је нагласио да су у ту статистику урачунати сви пацијенти, не само оболели од короне и да подаци показују да је у Србији статистички мање смртних исхода него у Словенији, Литванији, Бугарској.

Каже да ће се у наредним данима изаћи са прецизнијим подацима за млађу популацију, али да се зна да је три четвртине преминулих било старије од 65 година.

На питање новинара зашто до сада није урађена ниједна обдукција пацијената који су имали корону, Лончар каже да су Светска здравствена организација и струка то најстроже забранили[1].

“Нисмо могли против тога и мислим да бисмо били озбиљно санкционисани да смо то урадили”, рекао је Лончар.

Опрема: Стање ствари

(РТВ, 30. 6. 2021)


[1] Прим. СС: Ово није први пут да министар Златибор Лончар говори о томе да „Светска здравствена организација не дозвољава обдукцију преминулих од короне“ (конференција за новинаре, 17. 7. 2020, овде). На ту његову изјаву реаговали су разни факт чекери, а Би-Би-Си на српском је објавио да фактичка забрана не постоји, али да у Србији не постоје услови за „смернице“ СЗО при обдукцији:

СЗО је у марту (2020. – прим. СС) објавила смернице о безбедносним мерама које су потребне за обдукцију преминулих од корона вируса, какве у Србији не могу да се испуне. (овде)

Извор: СЗО

Исти извор наводи и саопштење Медицинског факултета у Београду:

По препорукама америчког Центра за контролу болести овако ризичне обдукције (ризичне по здравље лекара и помоћника обдуцената који раде обдукције умрлих од ковида), треба да се раде у специјалним обдукционим салама (са јаким исисним системима за ваздух и великим бројем измена ваздуха у јединици времена), а ниједна обдукциона сала таквог типа не постоји у нашој земљи, па ни на Институту за судску медицину у Београду.

Агенција Ројтерс у свом „провера чињеница“ чланку тврди да су обдукције преминулих са сумњом на корона вирус рађене у Русији, САД, Немачкој, Италији и Уједињеном Краљевству.



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

2 replies

  1. Статистика је небитна. Битно је натерати људе да се вакцинишу. На крају могу да тврде да нико није умро од короне, али то тада неће ни бити важно. Не треба бити Бил Гејтс да се уочи шта се ради. Ако је Менгеле био злочинац, шта су сада промотери болештине и вакцинације? А Менгеле, наравно, јесте био звер.

    30
  2. Да ли је струка или је брука, знаће се, увек се сазна, пре или касније.Углавном, опра Златибор сваку могућност за проверу података о преминулима.Важно да имамо процентуално мање помрлих од Европе, јер имамо највећи мртвачки БДП .Ми смо европски мртвачки тигар .Ко је од чега одапео, није наше да питамо, о мртвима све најбоље. А они што нису хтели да оболе од короне, њих ће да нађе вирус , каже др Хеклер , нанишанио нас.Е, сад , ако су од нечег другог болесни, то је њихова лична одговорност . На шта то личи да се у време индијског соја болује од некаквих старомодних болести.И њих треба вакцинисати једно двадесет пута јер не липсују у довољном броју, а лечење таквих сподоба је неисплативо и друштвено непожељно.Трудимо се вредно ваљда, да остане милијарда.

    34

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading