Андрићград: Откривен споменик патријарху Павлу

Откривен споменик патријарху Павлу у оквиру Видовданских свечаности

Споменик патријарху Павлу у Андрићграду (Фото: СРНА/Наташа Черемиџић)

У оквиру Видовданских свечаности на Византијском тргу у Андрићграду откривен је споменик патријарху Павлу, аутора Љубомира Лацковића.

Споменик је висок 1,7 метара.

Емир Кустурица и Милорад Додик посматрају споменик патријарху Павлу у Андрићграду (Фото: СРНА/Наташа Черемиџић)

Споменик је откривен синоћ, а у Андрићграду је претходно отворена изложба Државног архива Србије “Србија и Срби – трајање и памћење”.

Српском академику и књижевнику Миловану Данојлићу уручена је “Велика награда Иво Андрић”, пренели  су бањалучки медији.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 29. 6. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

6 replies

  1. НЕ МОГУ ДА ВЕРУЈЕМ. ОВИ ЉУДИ СУ ИМБЕЦИЛИ, БОЛЕСНИЦИ, САТАНИСТИ. Прво је у Београду направљен чучавац једном дивном духовнику, (можда и последњем стварном Српском Патријарху ). Сада ово. Па људи да ли сте нормални или је све начисто полудело ? Очигледно треба ставити дугогодишњу забрану подизања споменика било коме у овој земљи, док се не појаве неки нормални људи, ако се уопште и појаве.

    30
  2. 15
  3. Emir je ovo uradijo namerno.

    14
    2
  4. Боже сачувај, личи на оно чудовиште из филма Терминатор.

    Питам се каква ли је пометња у глави аутора Љубомира Лацковића!?

    У глави главног организатора, слутим, није било пометње. Мада на лицу Кустурице (и Додика) као да је израз неверице, чуђења…

    Чему оваква спрдња!?

    21
    1
  5. Шта год радили, они не могу унизити Патријарха Павла. Могу унизити само себе. Изнијели су хрпу старог гвожђа и рекли да је то споменик Патријајарху Павлу. То може бити споменик само њима.

    О “аутору” ни бих трошио ријечи.

    Емир Кустурица је неспорна величина на пољу умјетности. Али његова умјетност нема никаве везе с Правослаљем. О поријеклу Кустурица пише Јефто Дедијер у својој књизи Херцеговина. Емир се крстио и сад је Немања. Добродошао. Ваистину, добродошао. Емир јесте драгуљ србске умјетности. Али с њеног обода, а не из језгра.

    Да би неко постао добар сликар икона потребни су вијекови. Како се то каже: “Од оца је остануло сину”.

    Када су Индуси подизали свој храм Аксардам, једини услов за пријем радника је био да им је неки од предака био клесар или зидар.

    Залуд се појединци гурају у православну умјетност. То нема везе с Православљем. Ипак треба бити оптимиста. Можда им унуци или праунуци постану добри иконописци.

    Галија пјева: “Осетићеш венама, музику у стенама…”

    Све у свему, једна непотребност. Покушај “модернизма” гдје му мјесто није. Један гласан пуцањ у празно. Споменик овом безличном Безвремену.

  6. Не желим да процењујем уметничку вредност Кустуричиног дела.Нисам за то довољно стручна, нисам ни присталица начина на који нас приказује у својим филмовима, а филмска уметност и није тема. Међутим, Кустурици је признато да је највећи икада уметнички ум на овим просторима и да је меродаван за све уметности. Таква подела задужења и места на којима се одлучује о победницима уметничких конкурса обавезно произведе нешто што личи на другове и другарице из политичке школице. Није тешко бити светац , ако ти је Бог отац , али универзални уметник можеш да будеш само ако си Бог лично.Мислим да уметничко поигравање не сме да буде неограничено, јер то није безазлено.Емир често себи да превише слободе и као филмаџија и као члан жирија. Патријарх Павле Србима не служи за поигравање. Он је у нашем срцу нешто вредно и племенито.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading