Виши суд у Београду: Рехабилитован потпуковник ЈВуО Драгутин Кесеровић

Овом пресудом се утврђује ништавност пресуде Вишег војног суда Југословенске армије од 09.08.1945. године

Драгутин Кесеровић (Фото: Вечерње новости)

Виши суд у Београду рехабилитовао је потпуковника ЈВуО Драгутина Кесеровића, команданта оперативне групе расинско-топличког одреда ЈВуО који је на монтираном комунистичком процесу стрељан 17.08.1945. године.

Овом пресудом се утврђује ништавност пресуде Вишег војног суда Југословенске армије од 09.08.1945. године од тренутка њеног доношења и да су ништавне њене правне последице.

Драгутин Кесеровић је био мајор у војсци Краљевине Југославије, те командант Расинског корпуса током Другог светског рата. За време устанка у Србији 1941. године командовао је четничким нападом на Немце у Крушевцу.

Средином 1942. проглашен је за војводу копаоничког. Немци током октобра 1942. спроводе операцију Копаоник са циљем уништења четничких снага мајора Кесеровића у селу Крива Река. Драгутин Кесеровић је одликован орденом „Милоша Обилића“, орденом „Албанске споменице“, док га је у Другом светском рату краљ Петар, на предлог Врховне Команде, одликовао орденом Карађорђеве звезде са мачевима I реда.

Сви релевантни историчари слажу се у томе да су војници ЈВуО под његовом командом извршили одлучујући напад на Немце и да су, заједно са савезницима, најзаслужнији за ослобађање Крушевца.

Опрема: Стање ствари

(Вечерње новости, 26. 6. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар