Трибина Српског демократског савеза: За одбрану Устава Републике Србије

Скуп Српског демократског савеза организован поводом најављене измене Устава која се односи на реформу правосуђа

Зоран Чворовић, Данило Тврдишић, Слободан Јанковић и Горан Ђорђевић (Фото: Прес центар УНС-а)

Српски демократски савез, у борби за заштиту правног поретка, за ослобођење наше државе од тихе окупације и у том смислу очувања Устава Републике Србије, организовао је 24. јуна у Прес центру Удружења новинара Србије, у Београду, трибину „За одбрану Устава Републике Србије“.

Скуп је организован поводом најављене измене Устава, а која се односи на реформу правосуђа. Међутим, како је више учесника истакло, ова промена представља само један корак у правцу измена које би утрле пут издаји и предаји Косова и Метохије.

На скупу су говорили чланови СДС-а и гости Одбора за заштиту Устава др Слободан Јанковић, др Горан Ђорђевић, проф. др Зоран Чворовић и Данило Тврдишић, новинар и публициста.

Јанковић је указао да је Устав препрека безакоњу и тиранији, баријера домаћим властима и њиховим страним ортацима који би да на тлу Србије оформе још једну албанску државу. Он је подсетио да су промотери измене Устава исти они који су се залагали за увођење јавних извршитеља и нотара, те да правда временом постаје све скупља за обичног човека.

Са трибине Српског демократског савеза (Фото: Прес центар УНС-а)

Горан Ђорђевић се обратио последњим уставобранитељима. Он је одговорио на питање шта је заправо Венецијанска комисија, то параполитичко тело. Поставио је питање шта се толико променило у последњих 15 година да је потребно мењати најзначајнији правни акт у земљи? Он се позвао на традицију српских Устава који су уобличавали народно искуство и очекивања онога што треба да дође и указао на погрешно виђење поделе власти, а посебно је критиковао предложене промене правосуђа, због опасности уплива страног утицаја на правосудни систем. Осим тога, он је промовисао и рад Одбора за заштиту Устава Српског демократског савеза.

Чворовић је указао да је критика појединих решења у Уставу оправдана, али је истакао да је у овом тренутку противник било које измене Устава јер би то отворило Пандорину кутију. Он је образложио зашто је уставотворство својство и мера суверености, тј. државности. Проф. Чворовић је јасно објаснио да измене у постојећим околностима могу ићи само на штету наше државе и народа. Он сматра да Србија није суверена јер примењује Споразум о стабилности и придруживању са Европском унијом. Говорио је и о начинима како странци обликују кадрове, а још важније и правно уређење.

Данило Тврдишић је изразио запрепашћење да се најављене измене Устава одвијају готово без икаквих реакција. Он је истакао да оне у крајњем, несумњиво воде ка избацивању преамбуле и признања Косова и Метохије. Последњи бедем отцепљењу наше покрајине у том смислу је Устав. Тврдишић указује да се примењује процедура Овертоновог прозора чији је први корак најављена измена. Овим преседаном отвара се могућност даљих измена са јасним циљем.

На самом крају, Јанковић је указао да је ово само прво у низу окупљања и да ће се широм Србије окупљати уставобранитељи са циљем заштите Устава, слободе и обнове државе.

Прочитајте још



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading