Навијачи Мађарске се успротивили „клечању“ пре утакмице као делу кампање „Црни животи су битни“

Претходно је клечање наишло на негативну реакцију и у Русији, о чему је говорио и селектор Станислав Черчесов, а Мађари су отишли корак даље, пошто се тим поводом огласио и премијер Виктор Орбан

Фото: Sputnik/AP Photo/Zoltan Mathe

Пушкаш арена у Будимпешти је звучала као право бојно поље током утакмице Европског првенства између Мађарске и Француске, све захваљујући мађарским навијачима који су френетично бодрили своје љубимце до изненађујућег ремија (1:1), а послали су и поруку одбијања „клечања“ фудбалера уочи почетка меча.

Пушкаш арена у Будимпешти је била право бојно поље током прве фазе Европског првенства, препуне трибине су бодриле, пре свега репрезентацију Мађарске, а то је посебно било упечатљиво током утакмице са Француском.

Храбри мађарски фудбалери су успели да у „групи смрти“ остваре два ремија, освоје два бода и да се часно опросте од смотре најбољих европских националних селекција.

Једна од екипа која није успела да победи Мађарску је Француска, велики фаворит за победу на Европском првенству, али до тријумфа над Мађарском изабраници селектора Дидијеа Дешана нису стигли, шокирани навијањем домаћих навијача.

Више од 60.000 људи присуствовало је мечу, а права експлозија се догодила после гола Атиле Фиоле, који је потом улетео у публику.

Један од новинара је прокоментарисао да никада није чуо већу буку на фудбалском стадиону.

​Уз све то, навијачи Мађарске су се успротивили „клечању“ пре почетка утакмице, што је део кампање проистекле из покрета „Црни животи су битни“, а који је од своје основне идеје, захтева за расну једнакост у САД, прерастао у политичку пропаганду, превасходно против бившег председника САД Доналда Трампа.

​Претходно је клечање наишло на негативну реакцију и у Русији, о чему је говорио и селектор Станислав Черчесов, а Мађари су отишли корак даље, пошто се тим поводом огласио и премијер Виктор Орбан.

„Не свиђа ми се клечање. Када сте гост у некој земљи, морате да разумете њену културу и да је не провоцирате. Навијачи су реаговали онако како се реагује на провокацију. Мушкарци код нас клече само пред Богом, државом и будућом супругом“, истакао је Орбан.

Орбан је одбио да присуствује утакмици у Немачкој где су се састале Немачка и Мађарска, због идеје домаћина да утакмицу обележи заставама у дугиним бојама, али све то остаје у другом плану, пре свега због сјајних мађарских навијача.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Спутњик/Искра, 25. 6. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар