Јапанска влада предлаже увођење четвородневне радне недеље

Четвородневна радна седмица подстакла би више људи да стекну додатне образовне квалификације или чак пређу на додатне послове уз редовно запослење, навели из владе Јапана

Извор: Pixabay

ТОКИО – Јапанска влада представила је своје годишње смернице економске политике, које укључују нове препоруке да компаније дозволе својим радницама да, уместо пет, раде четири дана у седмици.

Пандемија корона вируса већ је донела велике промене у начину на који јапанске корпорације, од којих су многе још увек врло круте и традиционалне, започињу свој посао.

Политички лидери се сада надају да ће уверити компаније да флексибилно радно време, рад на даљину и растућа повезаност могу бити корисни ако остану на снази и након завршетка здравствене кризе, преноси Кликс.

Влада је у оквиру кампање навела да ће четвородневном радном седмицом компаније моћи да задрже способне и искусне раднике, који би иначе морали отићи ако планирају да оснују породицу или брину о старијим члановима породице.

Четвородневна радна седмица такође би подстакла више људи да стекну додатне образовне квалификације или чак пређу на додатне послове уз редовно запослење, навели су из владе, јавља Танјуг.

Оно што је најважније, власти се надају да ће додатни слободан дан сваке седмице подстаћи људе да изађу и троше, на тај начин подстичући економију.

Такође се очекује да ће млади људи имати више времена за упознавање, венчања и рађање деце, што би делимично омогућило решавање све већег проблема пада наталитета, све старије националне демографске популације и генерално популације која се смањује.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 25. 6. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading