Радовану Караџићу пензију обрачунали као НКВ раднику

Према речима Соње Караџић Јовичевић, Караџић је део пензије, на основу радног стажа из предратног периода, примао и из Србије, али је то прије неког времена обустављено

Радован Караџић (Извор: Требиње данас)

Први предсједник Републике Српске Радован Караџић услове за одлазак у старосну пензију испунио је у јуну 2010. године када је напунио 65 година, али рјешење о пензији од Фонда ПИО Републике Српске добио је шест година касније, након што му је изречена првостепена казна доживотног затвора пред Хашким трибуналом.

Много чудније је то што се Радован Караџић у периоду од 1992. до 2001. године у “папирима” Фона ПИО РС није водио као предсједник Српске, већ као обични радник у кабинету предсједника Републике Српске и то са најнижим коефицијентом и платом на нивоу ложача или чистачице. На основу тога му је касније обрачуната и висина пензије, која је нешто изнад просјечне у Српској, а пензија му је изнад просјечне захваљујући плати коју је од 1972. до 1992. године примао као љекар специјалиста у Сарајеву.

Његова кћерка Соња Караџић Јовичевић каже да је прошла праву голготу кроз институције Српске док њен отац није остварио стечена права која не застаријевају. Она објашњава да је послије јуна 2010. године, када је њен отац напунио 65 година, готово кришом почела да се распитује на који начин он може да оствари право на пензију.

Из Хашког трибунала је стигла пуномоћ на име моје мајке Љиљане да она има сва права када је у питању очева пензија, а онда сам ја ходала од једне до друге институције и “гањала” папире. Са чим сам се све сусретала, најбоље потврђује то да ми је у Фонду ПИО у Палама једна жена рекла да отац треба да дође у собу 26 у општину Пале и потврди да даје пуномоћ својој супрузи, а цијели свијет је знао да се он у том тренутку налази у Хагу – каже Караџић Јовичевић.

Радован Караџић (Фото: REUTERS)

Међутим, посебно питање је зашто је Радован Караџић од 30. новембра 2001. године престао да се води као запослени у кабинету предсједника РС, а прави парадокс је што је у том периоду на функцији предсједника Републике Српске био актуелни предсједник СДС-а Мирко Шаровић. Соња Караџић Јовичевић каже да нигдје не постоји никаква одлука, нити било какво рјешење о томе, већ да је од тог тренутка само престао да му се обрачунава стаж као запосленом у кабинету предсједника.

Поред тога што је тада направљено, иако не постоји ни разлог, ни било какво објашњење зашто је то урађено, проблем је што нема слуха ни у кабинету данашњег предсједника, односно предсједнице Српске да се ствари исправе. Просто је необјашњиво да се мом оцу, умјесто као предсједнику Републике Српске, радни стаж обрачунавао као НК раднику, а он у складу са законом има право на националну пензију као и бивша предсједница Биљана Плавшић и удовица потпредсједника РС Николе Кољевића – каже кћерка првог предсједника Српске, која је на функцији потпредсједнице Народне скупштине РС.

Банка

Према ријечима Соње Караџић Јовичевић, Караџић је дио пензије, на основу радног стажа из предратног периода, примао и из Србије, али је то прије неког времена обустављено.

Соње Караџић Јовичевић (Извор: Глас Српске)

Из Србије је примао 36 евра, али прије отприлике двије године из банке у Србији, преко које је исплаћиван тај дио пензије, само су назвали моју мајку и рекли да дође и угаси рачун, јер та банка не послује са особама са “црне листе” САД – каже Караџић-Јовичевић.

Опрема: Стање ствари

(Глас Српске/Требиње данас, 23. 6. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading