Британски министар тврди да је са Београдом потписао споразум против руског утицаја, српско Министарство негира

У нашем је интересу да помогнемо отпорности земаља попут Србије од злоћудних активности и утицаја, рекао британски министар одбране Бен Волас

Бен Волас и министар одбране Небојша Стефановић, 16. 6. 2021. (Фото: Јово Мамула/Министарство одбране)

РСЕ: Британски министар одбране изјавио да су Србија и Британија потписале споразум о спречавању злоћудног утицаја Русије

Министар одбране Велике Британије Бен Волас (Ben Wallace) изјавио је да су током његове посете Србији две државе потписале значајан споразум којим се спречава утицај Русије.

Волас је у Србију допутовао 16. јуна и састао се са највишим званичницима, укључујући и са председником Александром Вучићем и министром одбране Небојшом Стефановићем.

Волас је у интервјуу за британски Телеграф изјавио да је у интересу његове земље да буде „ангажована у пост-југословенском развоју“, и додао да ће Британија помоћи Србији да се одупре руском „злобном утицају“ и „манипулацији“.

„У нашем је интересу да помогнемо отпорности земаља попут Србије од злоћудних активности и утицаја. На местима где видимо деловање других нација, слабљење земаља или њихово подривање или покушај манипулације њима, онда је, наравно, у нашем интересу да изазовемо то (деловање) и пружимо подршку тим земљама“, рекао је Волас.

У званичним саопштењима објављеним након састанка са Воласом на страницама председника Србије и Министарства одбране не наводи се да су стране потписале споразум којим се супротставља руском мешању.

Русија се не помиње ни у званичном саопштењу о посети Воласа објављеном на сајту британске Владе 18. јуна.

На сајту Министарства одбране Србије 16. јуна објављено је саопштење у којем се наводи да су два министра потписала “Аранжман о унапређењу сарадње у области одбране између Републике Србије и Уједињеног Краљевства”, без навођења даљих детаља о садржају тог документа.

Како је тада објављено, Стефановић је оценио да су две стране, потписивањем Аранжмана о унапређењу сарадње у области одбране, “изразиле спремност и опредељење за наставак интензивне билатералне сарадње између два министарства и две војске”.

Министарство одбране Србије није било доступно за тренутни коментар.

Како се наводи на сајту министарства, током посете са Воласом 16. јуна, председник Србије је рекао да је Србија „заинтересована да оснажи и обогати везе са Уједињеним Краљевством у свим областима, укључујући и област одбране“.

У интервјуу за британски Телеграф Бен Волас је рекао да Британији „не смета“ што Србија има пријатељске односе са Русијом, јер је „Србија војно неутрална“.

„Нисмо у руској игри да земљу узимамо здраво за готово и покушавамо да је натерамо да изабере“, рекао је Волас.

„Желимо најбољу сигурност за људе у Србији [али] и даље нам је потребна подела терета и неки партнери ће бити мање традиционални него што мислите, укључујући и Србију“, додао је он.

Србија и Русија одржавају блиске односе упркос апелима западних земаља и Европске уније Србији да, као држава кандидат за чланство у ЕУ, усклади спољну политике са европском.

Русија такође подржава напоре српских званичника да блокира чланство Косова у међународним институцијама, а за узврат званичан Београд одбија да уведе санкције против Русије.

Ово је иначе била прва званична посета британског министра одбране Србији, а два министра одбране су током посете положила венце крај спомен-костурнице бранилаца Београда 1914-1918. године и на Војном гробљу Комонвелта.

Такође су присуствовали и Дану високих званица на вежби „Платинасти вук 2021“ у бази „Југ“ код Бујановца.

Опрема: Стање ствари

(РСЕ/НСПМ, 20. 6. 2021)

Министарствo одбране: У Аранжману са Великом Британијом не помиње се Русија

У Аранжману између Министарства одбране Републике Србије и Министарства одбране Уједињеног Краљевства не спомиње се Русија

„Поводом нетачних медијских написа, а ради истинитог обавештавања јавности Министарство одбране указује да током посете министра одбране Уједињеног Краљевства Велике Британије и Северне Ирске Бена Воласа Србији, није потписан било какав документ у којем се помиње Русија, нити је министар Волас било где то изјавио.

Једини документ који су током посете потписали потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић и министар Бен Волас јесте Аранжман између Министарства одбране Републике Србије и Министарства одбране Уједињеног Краљевства Велике Британије и Северне Ирске о унапређењу сарадње у области одбране.

У наведеном Аранжману не помиње се Руска Федерација.

Предмет Аранжмана је развој билатералне сарадње у области мултинационалних операција, војне обуке и образовања, одржавање билатералних вежби, разматрање унапређења сарадње у копненом и ваздухопловном домену и сајбер одбрани, унапређење сарадње у области АБХО, јачање могућности за сарадњу одбрамбених индустрија и научно истраживачких институција као и међусобно позивање на годишње војне спортске манифестације и такмичења.“, наводи се у саопштењу Министарства.

Раније су поједини медији пренели да је британски министар одбране Бен Волас изјавио је да су Велика Британија и Србија током његове посете потписале споразум „којим се спречава малигни утицај Русије“.

(Искра, 21. 6. 2021)

Наслов: Политика

Опрема: Стање ствари



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

2 replies

  1. Као и у случају Белорусије.. Брнабићка “.. Не размишљамо..” После два дана по информацији РФЕ “размислили”.. “зеку” полако истерују на чистину, а из претходно виђеног од пре скоро деценије, “вишевекторна политика” по правилу заврши “Мајданом”.. А РФ је у овом случају далеко. Не бих да сам у Ациној кожи.. ***** ***** **** **** **** **** Ако се извуче, онда је махер.. Усмени договори и обећања у ванредним условима обично престају да важе јер је” позвани корисник..” 😏

    14
  2. У саопштењу Мин. Одбране РС стоји да је циљ “Аранжмана”:

    “…развој билатералне сарадње у области мултинационалних операција, војне обуке и образовања, одржавање билатералних вежби, разматрање унапређења сарадње у копненом и ваздухопловном домену и сајбер одбрани, унапређење сарадње у области АБХО, јачање могућности за сарадњу одбрамбених индустрија и научно истраживачких институција као и међусобно позивање на годишње војне спортске манифестације и такмичења…”

    Ако се испуни само део овог програма, уз додатне обавезе према САД, затим “Партнерству” за мир, итд, Војсци Реп.Сербије неће остати времена или простора ни пертле на чизмама да завежу, а камоли да нешто шурују са РФ. То јест, “малигни” утицај РФ ће сам по себи бити елиминисан. О темпора о морес…

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading