Лазаревац: Именована улица по несталом војнику са Кошара Саши Иванковићу

Саша, који је рођен 1979. године, добио је у априлу у Лазаревцу и велики мурал

Фото: Вечерње новости

Припадник Војске Југославије Саша Иванковић, који је нестао током битке на Кошарама, 16. априла 1999. године, добио је улицу у Лазаревцу, сазнаје Данас.

Овом листу је потврђено да је Скупштина града Београда на седници одржаној 9. јуна ове године донела одлуку да се Улица Лесковачка у Лазаревцу преименује у Улицу Саше Иванковића, војника из Вреоца.

Иако није морао да иде у војску јер је био старатељ родитељима, отишао је крајем 1998. године, најпре на обуку у Ваљево да би затим био прекомандован у Београд.

Када је почело НАТО бомбардовање Сашина јединица је премештена на Косово, односно на Кошаре.

У гробно место у Вреоцима, сахрањен је празан сандук, а његови родитељи мајка Гордана и отац Миломир нису дочекали да сазнају шта им се десило са сином, обоје су преминули.

Његови посмртни остаци још нису пронађени.

Саша, који је рођен 1979. године, добио је у априлу у Лазаревцу и велики мурал.

Иницијативу да Иванковић добије улицу покренуо је историчар др Бојан Ђокић, који за Данас каже да је био непријатно изненађен када је сазнао да Саша још нема улицу у свом родном граду, „а да један борац који је погинуо на Кошарама има, иако тај борац није из Лазаревца“.

Одлула Лазаревца да се именује улица по Саши Иванковићу

„То показује наш однос према несталим лицима. Они су практично невидљиви. Иницијатива коју сам упутио Скупштини општине Лазаревац да се по Саши назове једна улица није био само покушај да остане трајно сећање на њега, већ и покушај да се још једном скрене пажња на проблем принудно несталих лица. Проблем је озбиљан, али се у нашем друштву налази у измаглици, јер је свест о том проблему код државних органа и грађана на ниском нивоу. Захваљујем се људима из Скупштине општине Лазаревац и Града Београда што су препознали значај иницијативе“, истиче Ђокић за Данас.

Подсетимо, Ђокић је преко листа Данас поднео јавну иницијативу да се установи Дан несталих у Србији, али, како објашњава, сем подршке Виктимилошког друштва Србије, нико није реаговао иако је у изради Закон о принудно несталим лицима.

Битка на Кошарама или битка за Кошаре вођена је у пролеће 1999. у време НАТО бомбардовања, око карауле Кошаре између ВЈ и Ослободилачке војске Косова (ОВК).

Караула се налазила на обронцима Проклетија, недалеко од Ђаковице и Дечана.

Председник Комисије за нестала лица Владе Републике Србије Вељко Одаловић изјавио је у фебруару да се шест војника са Кошара воде као нестали.

Опрема: Стање ствари

(Косово онлајн/Покрет за одбрану Косова и Метохије, 17. 6. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading