Владимир Путин: Амбасадори Америке и Русије се враћају на своја радна места

Бајден и ја смо се сложили да амбасадори треба да се врате на своја радна места и наставе своје дипломатске активности, рекао председник Русије

Џозеф Бајден и Владимир Путин (Фото: Бета/АП)

ЖЕНЕВА – Руски председник Владимир Путин изјавио је данас да се током разговора са америчким колегом Џоом Бајденом сложио да се руски и амерички амбасадори у САД, односно Русији, врате на своја радна места.

Руски амбасадор у САД Анатолиј Антонов и амерички у Русији Џон Саливен пре неколико месеци враћени су на консултације у матичне земље због високих тензија између САД и Русије, преноси Танјуг.

„Бајден и ја смо се сложили да амбасадори треба да се врате на своја радна места и наставе своје дипломатске активности”, рекао је Путин на конференцији за новинаре.

Путин је најавио и почетак консултација на дипломатском нивоу између руског Министарства спољних послова и Стејт Департмента о читавом низу питања.

„Између осталог, договорили смо се да Министарство спољних послова Руске Федерације и Стејт Департмент на дипломатском нивоу започну консултације о читавом низу питања. Много је тема које су се накупиле. Ја сматрам да обе стране, укључујући и америчку, намеравају да трагају за решењима”, рекао је председник Путин.

О Бајдену: Веома је другачији од Трампа

ЖЕНЕВА – Руски председник Владимир Путин описао је америчког колегу Џоа Бајдена као искусног државника „веома другачијег” од претходника Доналда Трампа.

„Он је веома другачији од председника Трампа”, рекао је Путин, преноси Гардијан.

Путин и Трамп састали су се 2018. године у Хелсинкију и тада је Трамп на заједничкој конференцији за новинаре стао на страну руског лидера поводом мешања у председничке изборе 2016. године, што је изазвало осуду у САД, али и у међународној заједници.

Бајден ме није позвао у посету, ни ја њега

ЖЕНЕВА – Руски председник Владимир Путин изјавио је данас да га амерички колега Џо Бајден није позвао у посету, додајући да за такве посете треба да се створе услови.

„Председник Бајден ме није позвао у посету, ја такође још нисам изнео такав предлог. Чини ми се да за такве посете треба да сазру услови”, рекао је Путин на прес конференцији након разговора са америчким колегом у Женеви.

О Наваљном: Добио је оно што је тражио

ЖЕНЕВА – Председник Русије Владимир Путин рекао је данас да је лидер опозиције Алексеј Наваљни добио оно што је тражио када је у питању затворска казна.

Алексеј Наваљни (Фото: Бета-АП)

Путин је на конференцији за новинаре после самита са америчким председником Џозефом Бајденом рекао да је Наваљни, приликом повратка у Русију знао да крши закон и да му прети затворска казна, пренео је Танјуг.

„Намерно је дошао да буде ухапшен”, рекао је Путин не помињући Наваљног по имену.

Наваљни, најгласнији Путинов критичар, ухапшен је у јануару по повратку из Немачке, где је провео пет месеци опорављајући се од тровања нервним агенсима за које сматра да је одговоран Кремљ, који пак ту оптужбу одбацује, пренео је АП.

Бајден је осудио тровање Наваљног и његово касније хапшење.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 16. 6. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading