Владимир Путин и Џозеф Бајден: Никада не сме доћи до нуклеарног рата

Данас поново потврђујемо приврженост принципу према којем у нуклеарном рату не може бити победника, као и да он никада не сме да се покрене, саопштено у заједничкој изјави руског и америчког председника

Састанак председника Русије и Сједињених Држава Владимира Путина и Џоа Бајдена у Женеви (Фото: Sputnik/Сергей Гунеев)

Након разговара у Женеви, председници Русије и САД, Владимир Путин и Џо Бајден дали су заједничку изјаву посвећену питањима стратешке стабилности. Лидери су истакли да никада не сме доћи до нуклеарног рата, као и да у њему не би било победника.

„Русија и Сједињене Америчке Државе показале су да су чак и у време напетости у стању да напредују у остваривању заједничких циљева како би се осигурала предвидљивост у стратешкој сфери, смањили ризици оружаних сукоба и претње нуклеарним ратом“, наводи се у документу.

Као пример таквог приступа наводи се недавно продужење уговора о Споразума о офанзивном стратешком наоружању (СТАРТ 3).

„Данас поново потврђујемо приврженост принципу према којем у нуклеарном рату не може бити победника, као и да он никада не сме да се покрене“, саопштено је у заједничкој изјави.

Лидери Русије и САД најавили су покретање комплексног дијалога о стратешкој стабилности, који би требало да постави темеље будуће контроле наоружања.

Подсетимо, самит председника Русије Владимира Путина и америчког лидера Џозефа Бајдена у Женеви је завршен. Путин је на конференцији за новинаре рекао да су преговори били добри и да је постигнут договор о враћању амбасадора.

Укупно су преговори трајали четири и по сата, укључујући и паузу између првог и другог дела.

Иначе, први део састанка у ужем формату у којем су поред председника присуствовали шеф руске дипломатије Сергеј Лавров и амерички државни секретар Ентони Блинкен је завршен након два сата, након чега је одржан и други део састанка у ширем формату, који је трајао један и по сат.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик/Искра, 16. 6. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар