САД: Влада саопштила план борбе против унутрашњег тероризма

Најсмртоносније претње стварају присталице белих супрематиста и припадници антивладиних милиција, нагласила неименована висока званичница америчке администрације

Фото: Пиксабеј

Америчка влада је представила “националну стратегију” за борбу против унутрашњег тероризма, што је један од приоритета председника Џозефа Бајдена после низа расистичких напада последњих година и напада на Конгрес САД у јануару.

Насилни домаћи екстремисти представљају „повећану претњу за земљу у 2021. години“, рекла је новинарима висока званичница америчке администрације која није желела да јој се наведе име.

Навела је да најсмртоносније претње стварају присталице белих супрематиста и припадници антивладиних милиција. Она је нагласила да је најављени план идеолошки неутралан и усмерен ка свим облицима тероризма.

План се заснива на четири стуба који су више смернице, а не конкретне мере с циљевима превенције, прекида и одвраћања, уз истовремено очување личних слобода.

Бајденова администрација пре свега жели да побољша размену информација на савезном и локалном нивоу о екстремистичким групама или активистима. Министарство правде и савезна полиција су тако успоставили нови национални систем упозорења на случајеве повезане с тероризмом. Влада такође жели да се усмери на регрутовање активиста и позиве на насиље уз сарадњу са великим технолошким групама и друштвеним мрежама.

Џозеф Бајден (Фото: Снимак екрана)

Влада ће уз то систем судског гоњења екстремиста побољшати регрутовањем аналитичара, истраживача и тужилаца.

Четврти стуб је борба против елемената који дугорочно доприносе тероризму као што су економске неједнакости, особе које су заборављене у привреди 21. века, структурном расизму и ширењу оружја, рекла је америчка званичница.

Џозеф Бајден је у инаугуралном говору 20. јануара обећао да ће САД, после неколико напада последњих година мотивисаних расизмом и антисемитизмом, победити политички екстремизам, белу супрематију и унутрашњи тероризам.

Опрема: Стање ствари

(N1, 15. 6. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading