Контрола у ОШ „Ослободиоци Београда” због одбијања уџбеника „Бесплатне библиотеке“

Заштитник грађана тражи извештаје о томе да ли је Савет родитеља учествовао у избору књига, на основу којих критеријума је осмолетка изабрала уџбенике, како су они вредновани…

Школа одбила да ђаци користе бесплатне књиге (Фото: Д. Мучибабић)

Након притужби родитеља да је школа одбила њихову молбу да се због тешке материјалне ситуације школарцима одобри да користе бесплатне уџбенике, бар за поједине предмете, заштитник грађана покренуо је поступак контроле у раду Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Основне школе „Ослободиоци Београда”. Ово је учињено, како преноси Танјуг, како не би била угрожена и повређена права детета, јер у овом случају постоји могућност за то.

Од ресорног министарства и школе заштитник тражи да у року од 15 дана доставе детаљне извештаје о поступању, мерама и активностима које су предузели у овом случају, као и да ли је Савет родитеља школе учествовао у избору уџбеника што је у складу са Законом о основама система образовања и васпитања. Потребно је и да га обавесте на основу којих критеријума је школа изабрала уџбенике, како су они вредновани, као и да ли постоји универзални и јединствени начин вредновања тих критеријума за све образовне установе.

Фото: И. Милутиновић

Иначе, како је недавно писао наш лист, проблем је настао када је Савет родитеља тражио од управе школе да одобри да ученици користе уџбенике у штампаној форми из „Бесплатне библиотеке”.

Ове књиге потписује Завод за уџбенике и одобрило их је министарство, док је школа као и претходних година објавила списак одобрених уџбеничких комплета. Због ситуације са пандемијом вируса корона родитељи сматрају да су комплети које је изабрало Наставно веће прескупи. Како су рекли неки од родитеља за „Политику” у „Бесплатној библиотеци” могу да се наруче и уџбеници других издавача, који нису бесплатни, али су знатно јефтинији, тако да ни управа школе, али ни родитељи нису „осуђени” само на оне које потписује Завод за уџбенике.

Неки од наставника ОШ „Ослободиоци Београда” подржали су иницијативу родитеља, али у томе нису имали већу подршку колектива. У апелу који су родитељи упутили Бранку Ружићу, министру просвете, науке и технолошког развоја, Зорану Пашалићу, заштитнику грађана и другим надлежним институцијама, како се наводи у том саопштењу, они наглашавају да верују да су наставници поштовали све процедуре и имали најбоље намере приликом избора уџбеника, али да родитељи нису у могућности да их приуште због чега очекују реакцију надлежних.

Цена једног комплета уџбеника за седми разред, како је указао један од родитеља чија деца похађају ову школу, кошта чак 16.000 динара, а за већину њих то је превелики издатак. Са друге стране, како је тада изјавила за наш лист Бранка Бечановић, директорка осмолетке „Ослободиоци Београда”, школа је у потпуности поступила у складу са законском процедуром у вези са избором уџбеника.

Мина Ћурчић

Опрема: Стање ствари

(Политика, 12. 6. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

2 replies

  1. У потпуности продате душе. Бора Ђорђевић нек настави у сленгу: Бора прича глупости

  2. Са друге стране, како је тада изјавила за наш лист Бранка Бечановић, директорка осмолетке „Ослободиоци Београда”, школа је у потпуности поступила у складу са законском процедуром у вези са избором уџбеника.
    ++++
    И додала за С*рање ствари: ” Аман људи шта сте навалили на мене сироту ? па морам и ја од нечега да живим. Знате ли ви, како су мизерне наше плате у просвети ? да није мени и мојој деци издавача Gerundijum и Kleta тешко би преживели. И сад ће тамо неки родитељи, које нема пас за шта да уједе мене да уче, шта је боље за њихову децу, бесплатни или мој уџбеник “.

    https://www.klett.rs/search/node/Branka%20Bečanović
    http://www.gerundijum.rs/katalozi/Katalog2021StarijiRazredi.pdf

    Историја за пети, шести и седми разред на ст. 7 Каталога
    Са једном лепом поруком „ Знање о прошлости – најбољи старт за будућност! „

    У преводу, да би родитељи дечици којој нису у могућности да од својих бедних примања обезбеде „најбољи старт за будућност „ прво треба да упознају прошлост директорке школе коју похађају њихова деца.

    П.С. Сви ви, који пишете и жалите се министру, https://www.youtube.com/watch?v=E5V0fYgVocw&t=38s
    https://www.youtube.com/watch?v=5pt60a_IYBA&t=18s
    https://noizz.rs/noizz-news/direktorka-skole-u-beogradu-preti-roditeljima-krivicnim-prijavama-jer-zele-besplatne/dk9yljn треба да вам буде јасно, зна тај све боље од мене.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading