Политика: Председник Србије позива власт и опозицију на јединство око КиМ

Постизање што ширег консензуса по питања Косова и Метохије веома је важно у наставку дијалога, где ће српска делегација бити сама против представника САД, ЕУ и Приштине

Фото: Политика архив

Компликују се ствари око Косова – нема недеље да у Београд не дође неки дипломата са Запада који је „видно забринут” зато што проблем јужне српске покрајине до сада већ није решен. Упоредо с тим притисцима, који су све интензивнији, у оптицају су различити „нон-пејпери” у којима је записано да Београд треба да призна косовску независност, а чак и неки домаћи политички и јавни кругови сугеришу да је потребно што пре ставити тачку на проблем Космета.

Истовремено, од привремених косовских институција стижу најаве да желе да од Кфора преузму „заштиту” манастира СПЦ, иако је ова верска баштина већ деценијама на удару албанских екстремиста који су сада на власти у покрајини.

Управо је због тога председник Србије Александар Вучић најавио да ће поднети извештај парламенту о досадашњим преговорима о косовском проблему. Постизање што ширег консензуса о овом националном питању, нема сумње, веома је важно у наставку дијалога, где ће српска делегација бити сама против представника САД, ЕУ и Приштине. Вучић је приликом обраћања јавности 4. јуна рекао да је спреман да се одазове позиву председника Скупштине Србије Ивице Дачића да поднесе извештај парламенту о току досадашњих бриселских преговора Београда и Приштине, прецизирајући да ће се то вероватно десити након нове рунде разговора. У међувремену је Дачић изјавио да ће се седница посвећена наведеном извештају највероватније одржати 22. или 23. јуна, неколико дана пошто се председник Србије буде срео с премијером привремених приштинских институција Албином Куртијем у Бриселу.

У западним дипломатским кулоарима се све чешће говори да је у оптицају поново „модел две Немачке”, што би подразумевало да Београд званично не призна Приштину, али да омогући Косову да добије чланство у Уједињеним нацијама и Унеску. Председник Србије, с друге стране, не жели да јавно износи било какав детаљ о решењима која се нуде преговарачким странама и подвлачи да би то нанело штету „нашој позицији”.

Историчар Предраг Марковић за „Политику” каже да је веома важно јединство свих релевантних политичких и друштвених чинилаца као одговор, да не би, пошто разговарамо с нашим непријатељима, а не с добронамерним људима, отворили неку пукотину у нашем ставу који би неко искористио против нас. Ако би дошло до размимоилажења, онда би они могли да кажу да неки други Срби мисле другачије.

„Веома је важно да имамо јасан државни став о том највећем државном питању, као што је то било у великим историјским тренуцима попут, рецимо, Првог светског рата. Сем у лошим телевизијским серијама, није било нејединства”, каже Марковић. Додаје да је ово ситуација без преседана и то је оно што је чини додатно тешком. „Никада се у мирнодопско време нешто тако није захтевало од неке државе”, истиче Марковић.

На констатацију која се може прочитати на неким порталима да се Срби ни о чему не могу сложити, одговара да то није тачно. „Ако погледате историју, видећете да око два-три крупна момента, као што су Први светски рат и антифашизам, ми смо били уједињени. Постоји неки аутошовинистички мит да смо ми нејединствени. Заправо смо у најтежим тренуцима умели да нађемо заједнички план, и то само у 20. веку макар два пута”, наглашава Предраг Марковић.

Предраг Марковић (Фото: Спутњик)

Политички аналитичар Јелена Вукоичић каже да у случају Косова, као најважније државне теме, не би смело да се доводи у питање јединство свих политичких странака, али да, нажалост, због себичних интереса неких лидера партија то није случај. За наш лист наводи да је њихов циљ да политизују што више могу ово питање у сврху политичке борбе.

„Политичка борба у Србији тако је прљава да је просто немогуће све актере ставити на једну страну, чак и када се ради о овом питању. У делу опозиције има конструктивних чинилаца и управо оне странке на десној страни политичког спектра за које би неко очекивао да их покреће бунт против свега и свачега, у овој ситуацији се показују као много зрелије него неке леволибералне опције које све користе како би добиле неки политички поен”, каже Вукоичићева.

Председник Србије изразио је спремност за разговоре с ванпарламентарном опозицијом у вези с прављењем будућих заједничких принципа за решење питања Косова. Истакао је да је спреман да разговара с представницима ванпарламентарних политичких странака из опозиције које су изразиле интерес да чују став руководства Србије и да искажу и своје ставове, а до сада нису инсистирале на страном мешању у наше унутрашње ствари. „Такође, спреман сам да одговорим и оним странкама које су инсистирале на страном мешању уколико такву заинтересованост покажу, али је они до сада нису показали”, додао је Вучић. У обраћању нацији је рекао да је уверен да може да се нађе начин за подношење извештаја Скупштини Србије о преговорима у Бриселу, а на посланицима је да одлуче када ће се то десити, пре или после.

Образлажући зашто је дошло до какофоније у опозицији и по овом вероватно најважнијем државном питању, Предраг Марковић каже да га то не изненађује. „То је врућ кромпир и очигледно је да део опозиције не жели да преузме одговорност за то најтеже српско питање. Комотније је да га избегну. Није спорно да опозиција треба да критикује власт, то јој је и посао, али има питања о којима треба да се изјасне све политичке снаге, а такво питање је, без сумње, Косово”, каже Марковић.

Јелена Вукоичић сматра да те партије греше у томе и наводи да је њихов проблем што немају иоле озбиљан политички пројекат за КиМ и једино што могу јесте да континуирано нападају власт за све и тиме није мимоиђено ни Косово. Они тиме желе да се додворе онима који мрзе СНС, каже Вукоичићева. „У томе греше јер се Косово не може политизовати. Ово није питање следећих избора, већ је државно питање. Али они годинама обликују своју политику као нешто што је дубоки анимозитет према власти. Њих интересују само ускостраначки интереси и одабрали су своју платформу као антидржавну политику и покушавају да паразитирају емоцијама оних који су незадовољни стањем у држави и на тај начин само подривају систем”, каже Јелена Вукоичић.

НАДА подржава предлог, ССП и ПСГ против

Да ли ће у оквиру дијалога о Косову за исти сто сести власт и ванпарламентарна опозиција, како „тврда” десница, тако и партије које су за тешњу сарадњу с Бриселом? Када се чују поруке које размењују, такав сценарио тешко је замислив јер део опозиције прихвата дијалог, док други пак не желе да у њему учествују из својих разлога. Тако је потпредседница Странке слободе и правде Мариника Тепић, коментаришући најаву председника Србије о разговору власти и ванпарламентарних странака о решењу проблема Косова, рекла: „Пошто је упропастио све чега се дотакао, Вучићу би сада била згодна подршка или бар ћутање опозиције да ’заврши’ Косово.”

Мариника Тепић (Фото: Дојче веле)

Ни председник Покрета слободних грађана Павле Грбовић неће прихватити позив за дијалог и наводи да се тај покрет неће одазвати том, како је рекао, непостојећем позиву. Каже да на тај позив гледају као на нешто непостојеће јер он није упућен и да конференција за новинаре није место за тако нешто.

С друге стране, коалиција Национално-демократска алтернатива (НАДА), коју чине ДСС, ПОКС и 19 удружења грађана, већ је поздравила „отварање могућности за организовање дијалога државотворних странака о решавању питања КиМ” и указала да ће прихватити евентуални позив Вучића да учествује у тим разговорима. „Када су држава и нација угрожене, не сме превагу да има страначки интерес, него опште добро народа и државе. Радује нас што је председник прихватио предлог наше коалиције да све политичке странке, и власти и опозиције, заједно учествују у дијалогу о Косову и Метохији и заузму јединствен став о том најважнијем националном питању”, изјавио је председник ДСС-а Милош Јовановић.

Дејан Спаловић

Опрема: Стање ствари

(Политика, 8. 6. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

1 reply

  1. @”…где ће српска делегација бити сама против представника САД, ЕУ и Приштине…”
    -Pa to ti i hoces.
    Inace bi pozvao Ruse.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading