САД: Бајден потписао уредбу о проширењу санкција за особе које дестабилизују Западни Балкан

Казненим мерама би биле обухваћене и особе које су одговорне за озбиљно кршење људских права и које су умешане у корупцију

Џозеф Бајден у Овалној канцеларији, 28. 1. 2021. (Фото: Еван Вучи/АП Фото)

Председник САД Џо Бајден потписао је уредбу којом се проширује опсег ванредних мера у вези са регионом Западног Балкана, проглашених одлуком из 2001, као и критеријуми за увођење америчких санкција да би се, како је саопштено из Беле куће, решили изазови као што су корупција и други потези којима се опструирају кључне институције и међународни споразуми, преноси данас Глас Америке.

Бајден је уредбом наложио да се санкционише било која особа за коју Секретаријат за финансије, у консултацији са Стејт департментом, утврди да је „одговорна или да је саучесник, директно или индиректно ангажована у акцијама или политици које прете миру, безбедности, стабилности или територијалном интегритету било ког подручја или државе на Западном Балкану и подривају демократски процеси и институције у региону”.

Казненим мерама би биле обухваћене и особе које су одговорне за „озбиљно кршење људских права и које су умешане у корупцију у региону, укључујући проневеру јавних средстава, отуђење приватне имовине за личну корист или у политичке сврхе и мито”.

Уредба, како је саопштено из Беле куће, такође омогућава да се санкционишу актери који су умешани у „кршење или акције којим се опструише или угрожава примена било ког споразума о регионалној безбедности, миру, сарадњи или међусобном признању, оквира или механизма повезаног са Западним Балканом”.

То, према новој уредби, обухвата и Преспански споразум из 2018. године и Међународни механизам за кривичне судове, који је наследник Хашког трибунала.

Особама, санкционисаним по Бајденовој уредби, биће блокирана сва имовина у САД, док ће америчким држављанима бити забрањено да обављају трансакције са њима. Такође ће им бити „забрањено да улазе у САД или добију америчку визу”, наводи се у саопштењу Беле куће, пренела је Бета.

Додаје се да ће Секретаријат за финансије, у сарадњи са Стејт департментом, наставити да ажурира листу појединаца који подлежу санкцијама према уредби.

У јуче потписаној уредби се такође појашњава да Западни Балкан „обухвата територију бивше Социјалистичке Федеративне Републике Југославије и Републике Албаније”.

Бајден је у уредби навео да ситуација „на територији бивше Социјалистичке Федеративне Републике Југославије и Републике Албаније (Западни Балкан) током последње две деценије, укључујући подривање послератних споразума и институција после распада бивше СФРЈ, као и распрострањену корупцију у разним владама и институцијама на Западном Балкану, спречава напредак ка ефикасној и демократској управи и пуној интеграцији у трансатлантске институције и да због тога представља неуобичајену и ванредну претњу по националну безбедност и спољну политику САД”.

Бела кућа је поводом Бајденове уредбе саопштила и да је „обезбеђење сигурности и политичке стабилности региона Западног Балкана” у складу са решеношћу администрације да промовише кључне америчке безбедносне интересе, укључујући и заштиту демократских институција”.

Првобитну уредбу о ванредним мерама повезаним са регионом Западног Балкана, која је на снази од 26. јуна 2001, донео је тадашњи амерички председник Џорџ Буш млађи.

Важење уредбе продужавали су и претходни амерички председници, а неименовани званичник Беле куће рекао је за Глас Америке да се у новој уредби коју је потписао Бајден „експлицитно појашњава да је Албанија део Западног Балкана”.

Марко Ђурић: Пажљиво ћемо анализирати садржај Уредбе

Амбасадор Србије у Вашингтону Марко Ђурић изјавио је данас да ће Србија пажљиво анализирати садржај Уредбе председника САД Џозефа Бајдена о проширењу опсега санкција појединцима и организацијама са Западног Балкана, пратити њену примену и могуће последице по регион и грађане те да ће у односу на то мерити своје реакције.

„Ако је судити по помињању поштовања Резолуције 1244 и Дејтонског споразума у ‘освеженој’ уредби о санкцијама, лично желим да верујем да су аутори заправо имали у виду оне који се залажу за укидање Републике Српске и прекрајање граница у којима је Србија призната као чланица УН, укључујући КиМ – дакле поједине сепаратисте на КиМ и унитаристе у БиХ”, рекао је Ђурић за Танјуг.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 9. 6. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар