ЕУОбзервер: Зашто се Србија не придружује санкцијама ЕУ против Белорусије

Снажну улогу у томе играју и домаћи фактори, укључујући јавно мњење и лобисте, додаје ЕУОбзервер

Фото: Дејвик Керни/Ројтерс

Србија се вероватно неће придружити мерама које је Брисел предузео против Белорусије због хапшења опозиционара Романа Потасевича, како из међународних тако и из домаћих разлога, оцењује ЕУобзервер.

Бриселски портал подсећа да се Београд од јануара 2014, када је почео приступне преговоре са ЕУ, до априла 2019. придржавао свих рестриктивних мера ЕУ против Минска, али да се сада поноси добрим односима са Белорусијом и неће да следи политику ЕУ.

Као прво, наводи Еуобзервер, Србија је могла да се придружи ЕУ у осуди Белорусије када су њене везе са Русијом биле на силазној путањи и док се окретала ка САД, током председавања Доналда Трампа.

Сада се, међутим, Србија плаши притиска Бајденове администрације око Косова, што је присиљава да се окрене према Москви у потрази за дипломатским заштитником.

У исто време, Путин је, како би се супротставио Западу, узео Лукашенка под своју заштиту, упркос ранијим неслагањима са белоруским лидером, чинећи мало вероватним да ће се Београд уплитати са штићеником Москве.

Друго, наводи ЕУобзервер, односи Србије са ЕУ тренутно су нелагодни.

ЕУ почиње да примећује пад владавине права у Србији, што изазива гневне реакције председника Вучића.

Односи са ЕУ око Косова су такође климави, јер се говори да једна од пет држава чланица ЕУ које не признају независно Косово, Грчка, разматра признавање Косова, што потенцијално слаби српску дипломатску позицију у косовском спору.

Иако би осуда Минска Вучићу донела неке поене у Бриселу, са тренутним тензијама са Бриселом због мањкавости на унутрашњем плану и Косова, мало је вероватно да ће Вучић ићи против земаља које су му главна подршка јер не признају косовску независност – Русије и Белорусије.

ЕУобзервер наводи да Београд има неке билатералне користи од рада са Минском и да економске везе нису динамичне. Крајем 2019. године Белорусија је била 34. највећи партнер Србије по извозу и 37. по увозу.

Председник Белорусије Александар Лукашенко посетио је Србију у децембру 2019. (Фото: Политика/Анђелко Васиљевић)

Подсећа се да је Србија 2019. године потписала споразум о слободној трговини са Евроазијском економском унијом (ЕАЕУ) коју води Русија, замењујући билатералне споразуме о слободној трговини које је претходно потписала са Русијом и Белорусијом.

Претходно, Србија и Белорусија су 2015. године потписале меморандум о војној сарадњи. Белорусија је 2021. године донирала Србији четири млазна авиона МиГ-29 руске производње, а 2019. четири.

Иако је ЕУ и даље највећи и најважнији економски партнер Србије који надмашује ЕАЕУ, српско руководство има врло мало подстицаја да одустане од сарадње са људима попут Лукашенка, јер су шансе за чланство Србије у ЕУ далеке, оцењује портал.

Снажну улогу у томе играју и домаћи фактори, укључујући јавно мњење и лобисте, додаје ЕУОбзервер.

У априлу 1999. године, током бомбардовања НАТО-а, у знак солидарности са Србијом, Лукашенко је посетио Београд. Осуђивање Лукашенка могло би коштати на домаћем плану, посебно међу гласачима владајуће Српске напредне странке (СНС), међу којима је очекивано висока солидарност према постсовјетским лидерима попут Лукашенка.

Александар Лукашенко и Слободан Милошевић (Фото: Редит)

Постоје такође и моћни играчи вета, додаје ЕУОбзервер.

Кључ је Богољуб Карић, српски олигарх са дубоким пословним интересима са Лукашенковим режимом. Недавно је објављено да је Лукашенкова влада доделила милијарду долара (820 милиона евра) пројеката за некретнине у Минску компанијама у власништву Карића.

Богољубов брат Драгомир је шеф посланичке групе пријатељства са Белорусијом у српском парламенту. Како је породица Карић део владајуће коалиције, може се очекивати да ће они бити утицајни чинилац у обликовању политике према Белорусији.

У тим околностима, мало је вероватно да ће се Србија придружити санкцијама ЕУ против Белорусије уколико Москва не окрене леђа Лукашенку. Уместо тога, баш као што је одбило да уведе санкције против Русије због Украјине, српско руководство ће наставити да одлаже проблем, оцењује ЕУОбзервер.

Опрема: Стање ствари

(Н1, 9. 6. 2021)

Прочитајте још



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Ko bi potpisao sankcije za Belorusiju, morao bi biti odmah ***** !

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading