Мондо: Три мистериозне смрти обележиле живот Ратка Младића

Истрага о смрти ћерке Ратка Младића никада није завршена, а у јавности су се појављивале многобројне теорије о начину на који је настрадала

Ратко Младић (Извор: PROFIMEDIA/PLAVEVSKI ALEKSANDAR/SIPA/PROFIMEDIA)

Живот ратног генерала Републике Српске прате три догађаја, која су и данас потпуна мистерија.

Некадашњем ратном генералу Војске Републике Српске Ратку Младићу данас је изречена пресуда за геноцид у Сребреници. Младић је осуђен на доживотну казну затвора, а већина његових жалби по првостепеној пресуди је одбијена.

Његов живот обележила су три догађаја која су и данас потпуна мистерија.

Пре 27 година, Ратко Младић остао је без ћерке Ане, а неколико месеци касније из Београда је стигла вест да је породица његовог верног пратиоца и шефа личног обезбеђења Бранимира Пухала нађена мртва у Савском језеру.

У Хагу, у хотелској соби, ноћ уочи давања исказа у својству сведока одбране који је требало да сруши оптужницу за страдање муслимана у Сребреници, нађено је беживотно тело вештака Душана Дуњића.

Ћерка се убила под неразјашњеним околностима

Према званичној верзији, 24. марта 1994. године, Ана Младић (24) извршила је самоубиство очевим пиштољем у породичној кући на Бановом брду, у којој су у то време били њени брат и мајка. У јавности се дуго спекулисало о мотивима због којих је Ана дигла руку на себе.

Истрага о смрти никада није завршена, а у јавности су се појављивале многобројне теорије о начину на који је настрадала, од тога да је имала тешку депресију до навода да је руку на себе дигла јер ју је напаствовао Младићев близак пријатељ у Москви, који је, додуше, касније тамо и нађен мртав, са два метка на потиљку, што је својеврсна порука да је “много знао и много видео”.

Извор: Политика

Пилот ЈНА Слободан Станчевић, који је за време рата у Босни био Младићев лични камерман, потврдио је да је, на захтев генерала, снимао сахрану његове ћерке.

“Младић ме је замолио да снимам сахрану. Део горњег дела ковчега био је од стакла, и видело се Анино лице. У једном тренутку, Ратко је затражио од својих пратилаца да ме подигну и да из ваздуха снимим тај стаклени део и његову мртву ћерку. То је било јако болно за све нас”, наводи Станчевић, откривајући један детаљ у мору разних тумачења смрти Младићеве ћерке:

“Кад је чула пуцањ, њихова прва комшиница ушла је у стан и видела да Ана лежи на поду у локви крви. Истрчала је да позове полицију, а кад се поново вратила у ту просторију, пиштољ више није био на оном месту где га је она први пут видела. Претпоставка је да је још неко био у тој просторији са Аном, док се чекала полиција, и да је тај неко утицао на то да она страда”.

Породица шефа обезбеђења завршила на дну језера

Неколико месеци касније, у Београду је под мистериозним околностима настрадала породица Младићевог шефа личног о обезбеђења Бранислава Пухала, који је из војске удаљен као официр Гардијске бригаде.

Његови супруга и син, стар неколико година, пронађени су мртви у Савском језеру. До данас није познат ниједан детаљ о томе на који начин је породица завршила на дну језера.

Мистерија смрти вештака

Крајем октобра 2015. године, ноћ уочи унакрсног испитивања пред Хашким трибуналом, у соби хотела “Краун плаза” у Хагу нађено је беживотно тело судског вештака, обдуцента Душана Дуњића.

Његово вештачење требало је да оспори наводе патолога и вештака Тужилаштва о телима пронађеним у околини Сребренице.

Професор др Душан Дуњић (Извор: Снимак екрана)

Професор др Душан Дуњић био је специјалиста судске медицине пуних 35 година. Био је сведок експерт у процесима Радовану Караџићу и Ратку Младићу, у предметима Милана Милутиновића, Властимира Ђирђевића, Рамуша Харадинаја и других, као и у случајевима “Глођане” и “Рачак”.

Др Дуњић је био руководилац тима за ексхумације и идентификације у Батајници и шеф Одељења за ДНК идентификацију Координационог центра за Косово и Метохију Владе Србије.

Једно време био је и директор Института за судску медицину у Београду, а две деценије је био ангажован као судски вештак обдуцент у многим кривичним поступцима у Србији, између осталог и у случају убиства др Зорана Ђинђића. Годишње је обављао око 80 судскомедицинских експертиза у случајевима убистава и повреда ватреним оружјем.

Међународни кривични суд за бившу Југославију, познат као Хашки трибунал, Младића је 2017. године првостепено осудио на казну доживотног затвора због геноцида над Бошњацима у Сребреници почињеног у лето 1995. године, а данас је он осуђен на доживотну робију и другостепеном пресудом.

Опрема: Стање ствари

(Мондо, 8. 6. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading