САД: Претње смрћу бившем директору Центра за контролу и превенцију болести јер је споменуо теорију о цурењу вируса из лабораторије

Роберт Редфилд изјавио да су претње смрћу преплавиле његово поштанско сандуче и да су их упућивали истакнути научници, међу њима и његови бивши пријатељи

Илустрација: Max Löffler

(Фокс њуз, 4. 6. 2021)

Роберт Редфилд (Robert R. Redfield), некадашњи (март 2018–јануар 2021) шеф Центра за контролу и превенцију болести (Centers for Disease Control and Prevention, скраћено CDC) рекао је магазину Венити фер (Vanity Fair) да је примао претње смрћу након свог појављивања на Си-Ен-Ен-у у марту у којем је казао да верује како је ковид-19 могао да умакне из лабораторије у кинеском граду Вухану.

Он је изјавио за магазин да „су претње смрћу преплавиле моје поштанско сандуче“ и да су их упућивали „истакнути научници“, од којих су неки били бивши пријатељи.

Роберт Редфилд (Фото: Andrew Harnik/Getty Images)

„Било ми је прећено и био сам остракован зато што сам предложио другачију хипотезу“, рекао је. „Очекивао сам тако нешто од политичара, али нисам очекивао из научног света.“

Редфилд је изнео свој коментар неколико месеци пре него што се сматрало прихватљивим да се јавно преиспитује теорија о лабораторијском цурењу (lab-leak theory). Он је у интервјуу рекао Санџају Гупти (Sanjay Gupta) да и даље верује „како је највероватније порекло овог патогена у Вухану лабораторија, из које је побегао. Други људи то не верују. То је сасвим у реду. Наука ће на крају крајева то разрешити. Није необично за респираторне патогене са којима се ради у лабораторији да инфицирају лабораторијско особље“.

Си-Ен-Ен-ов налог на Твитеру „Њу деј“ представио је Редфилдову теорију уз коментар да „јој недостају јасни докази“. Чланак који прати интервју на Си-Ен-Ен-овом сајту назвао је Редфилдову опаску „контроверзном теоријом без доказа“.

Венити Фер је известио како је још у јануару 2020, Редфилд примио проблематичну поруку од доктора Џорџа Фуа Гаоа (George Fu Gao), шефа кинеске секције Центра за контролу и превенцију болести.

Гао га је упозорио о оболелим особама у Вухану. У чланку стоји да је „Редфилд сместа понудио да пошаље тим специјалиста који би испитали ситуацију“, зато што је био сумњичав у вези са Институтом за вирусологију у Вухану. Уколико би тим тада пронашао антитела у узорцима крви тамошњих упосленика, то би био крунски доказ. Кина је одбила, рекао је.

Након више месеци багателисања могућности лабораторијског цурења као маргиналне теорије, Бајденова администрација се придружила глобалном настојању да Кина буде транспарентнија у вези са разбуктавањем пандемије.

Ричард Дирлав (Richard Dearlove), некадашњи шеф британске обавештајне службе Ми-6, изјавио је за Телеграф, ове недеље: „Не знамо да је то оно што се заиста десило, али доста података је већ вероватно уништено или је уклоњено тако да ће бити тешко да се несумњиво докаже да је ‘вирус-химера коришћен у експериментима за стицање функције’ био узрок пандемије.“

Едмунд Демарш

Мајкл Руиз из Асошијетед преса је допринео овом извештају

Са енглеског посрбио: Милош Милојевић

Прочитајте још



Categories: Посрбљено

Tags: , , , , ,

2 replies

  1. Кад прође сезона назеба и грипа, да не буде досадно. Треба се стално плашити. Нова Џуди Миковић.

    5
    1
  2. Знају те „претње смрћу“ да буду лажњак: двојица ме ружно погледали = претили ми смрћу!

    1
    6

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading