Приштина: „Мини Шенген“ за нас не постоји

Портпарол владе у Приштини Перпарим Криезиу, који се противи овој иницијативи, изјавио је да питање балканског „мини Шенгена“ никада није било тема у влади

Фото: AP Photo/Visar Kryeziu

Влада Аљбина Куртија наставља да се противи „мини Шенгену“, наводећи да се залаже за регионалну сарадњу, али само на основу једнакости и реципроцитета, објавио је приштински „Репортери“.

Портпарол владе у Приштини Перпарим Криезиу, који се противи овој иницијативи, изјавио је да питање балканског „мини Шенгена“ никада није било тема у влади.

„За Владу Косова ‘мини-Шенген’  никада није био актуелан. Отворени смо за регионалну сарадњу на такав начин да она не замењује пројекат ЕУ и нашу интеграцију“, рекао је Криезиу.

Он је навео да је оправдано одобрење две иницијативе Куртијеве владе за потписивање међународних споразума који ће олакшати кретање грађана у региону Западног Балкана.

„Оно што радимо део је берлинског процеса, који подржава канцеларка Меркел, а чији је циљ подршка Западном Балкану за интеграцију у ЕУ. Наша спремност да будемо отворени за регионалну сарадњу је таква да служимо Косову у интеграцији у ЕУ, а не да га заменимо идејама рођеним у Новом Саду“, казао је Криезиу, пренео је портал Косово онлајн.

Како се наводи, заменик премијера Северне Македоније Фатмир Битићи затражио је подршку Косова за регионалну иницијативу „мини Шенген“, што је и обавеза Косова из Вашингтонског споразума.

„Мислим да би требало подржати било коју иницијативу која ће повећати могућности за наше грађане на Западном Балкану. Морамо да видимо која је економска корист и мислим да почетак регионалне сарадње укључује економске могућности и користи. Према томе, све земље Западног Балкана видим као равноправне, једнаке, јер само на тај начин можемо ићи напред у изазовима који нас очекују“, рекао је он.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 6. 6. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар