Бугарска влада признала да постоје трансплантације органа богатим „ујацима“

У последње две године утврђено је да су богати “ујаци” који су добили бубреге користили лажни идентитет

Фото: Pexels

Бугарско министарство здравља открило је у четвртак да је под бившом владом Бојка Борисова државна болница вршила трансплантацију органа сиромашних донора за богате “ујаке”, пише Euractiv.com.

“Ујаци” су имали лажни идентитет и бугарско Министарство има “све разлоге да верује да они нису сродници, како налаже закон”. Високо позиционирани владин званичник је на овај начин добио трансплантацију јетре и успео да скочи на врх листе чекања.

У последње две године живи даваоци су у државној болници извршили 14 трансплантација бубрега, а у документима се наводи да су сви даваоци бубрега сиромашни “нећаци” из Украјине и Молдавије, а примаоци богати “ујаци” из земаља као што је Израел, Јапан, Оман, рекао је министар здравља Стојко Катсаров.

Утврђено је да су многи богати “ујаци” који су добили бубреге користили лажни идентитет.

Иако у земљи већ дуго постоје сумње у вези с трансплантацијама, ово је први пут да влада потврђује такву праксу. Министарство здравља страхује да ће ово откриће изазвати снажан међународни одговор.

Подсећамо, Уставни суд Србије прогласио је неуставнима одредбе закона по којима су сви грађани донатори органа након своје смрти, осим ако се не о томе не изјасне другачије током живота, или ако се у тренутку њихове смрти трансплантацији изричито не противе њихови сродници, супружници или партнери.

Опрема: Стање ствари

(Нова економија, 5. 6. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading