Маријан Ивануша (СЗО): Могућ нови талас у другој половини године

Вакцине су релативно делотворне и код мутација, нови сој вируса не треба да нас плаши, истакао директор СЗО у Србији

Маријан Ивануша (Фото: И. Милутиновић)

Епидемиолошка ситуација у Србији је тренутно одлична, али се може очекивати погоршање у другој половини године, због евентуалне појаве и ширења нових сојева вируса, изјавио је данас директор СЗО у Србији Маријан Ивануша.

Ивануша на могућност новог таласа упозорава због могућег ширења нових сојева, што, како каже, не треба да нас плаши, јер истраживања, каже, показују да су вакцине релативно делотворне и код мутација.

„Сада релативно доста знамо о вирусу, имамо искуство које нам помаже у томе да спречимо нови талас. Добра ствар је то што истраживање за сада показује да су вакцине релативно ефикасне и против тих нових сојева па нас вакцинација и ту штити. Ако бројеви почну да расту, одмах морамо да уведемо мере. Ако то узмемо у обзир онда епидемију апсолутно можемо контролисати”, истакао је Ивануша.

Тренутне бројке о броју оболелих у Србији показују да су вакцине ефикасне и безбедне, те да су мере у претходних годину дана дале резултат, каже Ивануша и додаје да не треба да се одлаже примање вакцине.

„Ако ћемо чекати, и ако људи не буду заштићени вакцином вратиће нам се епидемија, видели смо то и у прошлој години. У јуну је било одлично и видели смо погоршање у јулу и августу. Очекујемо поновна погоршања и у Европи јер још има релативно велики број људи који су нити вакцинисани, нити су преболели ковид-19”, објаснио је Ивануша, преноси Танјуг.

Истиче да је код нових сојева највећи проблем брзо преношење са човека на човека, те да је фокус СЗО тренутно на праћењу мутација ковида-19.

„Ако се лакше преносе, то значи да се ситуација може брже погоршати”, објаснио је он.

Нови сојеви, у народу познатији по именима држава где су откривени је СЗО преименовала, те сада носе ознаке алфабета, а по реду по коме су откривани, објашњава Ивануша.

„Ти вируси имају јако компликована стручна имена која се даље прате. Лаичка имена која смо користили у свакодневном разговору, утемељена на томе где се први пут открио нови сој попут „индијски, бразилски, јужноафрички…” то на неки начин стигматизује државе јер то није њихов вирус, само су га они први открили па због тога избегавамо те називе”, поручио је он.

На питање како оцењује процес масовне имунизације у Србији, те одзив грађана на Ивануша истиче да је Србија урадила врхунски посао што се вакцинације тиче, али да је тек на пола пута, те да још велики број људи треба да се вакцинише.

„ Имунизација у Србији је врхунски организована, обезбеђене су вакцине различитих произвођача и довољно доза, а постојао је и велики интерес за вакцинацију што је јако добро. Међутим, тек смо на половини пута, пуно људи тек треба да се вакцинише и то што пре”, поручио је Ивануша.

Он каже да се нада да ће Србија брзо достићи колективни имунитет од 50, 60 одсто, а да смо од глобалног имунитета и даље далеко.

„Унутар појединих држава, живот се враћа у нормалу, а надам се да ће Србија што пре стићи до тога. На глобалном нивоу то ће да потраје, нећемо до краја године имати глобални имунитет сигурно. Циљ СЗО и Ковакса је да се до септембра имунизује око 10 одсто светске популације а до краја године 30. И то је далеко од процента који би нам обезбедио колективни имунитет” рекао је Ивануша.

На питање око информација појединих обавештајних служби које тврде да је вирус грешком изашао из лабораторије, Ивануша открива да највише доказа говори о томе да је вирус природан.

„У вези са извором самог вируса има пуно политике. За сада највише доказа говори да долази из природе, а видећемо какве ће одговоре донети будућност”.

Он подсећа да је Стручна комисија СЗО посетила Кину и Вухан, те да они за сада нису открили никакве доказе који би потврдили теорију да тај вирус долази из лабораторије.

„Све опције остају отворене, али лично мислим да тренутно фокус треба да буде на томе како спречити заразу и умирање људи. Извор вируса јесте битан, знамо да такви и слични вируси постоје у природи и што више знамо о њима, лакше ћемо спречити прелазак из природе до човека и спречити пандемије као што је ова”, закључио је Ивануша.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 3. 6. 2012)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading