Европа Ностра: Упис Високих Дечана на листу најугроженијих споменика културе није крај процеса

Наша мисија је да сачувамо интегритет и аутентичност одабраних места за добробит друштва у целини, наводи организација Европа Ностра

Европа Ностра: Упис Високих Дечана на листу најугроженијих споменика културе није крај процеса (Извор: РТС)

Председник организације Европа Ностра Херман Парцингер и председница организације Будућност за верско наслеђе Пилар Бахамонде одговорили су на писмо двоје косовских министара који су критиковали што су те две организације ставиле манастир Високи Дечани на листу најугроженијих споменика културе у Европи.

Министри спољних послова и културе привремених приштинских институција Доника Гервале Шварц и Хајрулау Чеку реаговали су на тај потез две организације, те на чињеницу да су оне упис манастира оценили као почетак процеса.

У писму косовских званичника наведено је да је таква одлука неправедна и да је донета под политичким утицајем, преноси приштински сајт Репортери.

У одговору Парцингера и Бахамонде се наводи да је упис обављен на основу документације, коју је пажљиво и уз највише стандарде које захтева Програм 7 Најугроженијих споменика културе Европе за 2021, припремила организација Будућност за верско наслеђе, као и да сам упис није крај процеса, већ да означава почетак консултација са свим заинтересованим странама.

„Као резултат припрема се свеобухватан извештај о стању са адекватнијим препорукама, што је акција која би на крају требало да доведе до уклањања ризика са којим се суочава одређено место наслеђа и последично до уклањања места са наше листе топ угрожених. Овај метод је примењен на свим веб локацијама које су уписане на нашу листу“, наводи се у одговору, а преноси Косово онлајн.

Наводи се и да је програм покренут 2013. године и да су изабрана 43 места угроженог наслеђа у 26 европских земаља, а да се једном годишње објављује листа са седам најугроженијих локација.

У одговору се наводи и да Европа Ностра делује у партнерству са Институтом Европске инвестиционе банке у проналажењу одрживих решења, тј. омогућавању конструктивног дијалога између свих релевантних актера, укључујући власти и цивилно друштво.

„Наша мисија је да сачувамо интегритет и аутентичност одабраних места за добробит друштва у целини“, наводи Европа Ностра.

У писму потврђују долазак њихових стручњака на КиМ на јесен у зависности од епидемиолошке ситуације, а наводи се и да ће пре доласка у јуну одржати онлајн састанак на којем ће разговарати о детаљима.

„Захваљујемо на уверавањима о посвећености ваше владе у очувању културног наслеђа и радујемо се укључивању у отворен и конструктиван дијалог за наше добро“, каже се између осталог у писму.

Опрема: Стање ствари

(РТС, 2. 6. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар