Београд: У понедељак саслушање Милана Думановића због „Утиска недеље“

И кривична пријава и приватна тужба поднете су након што је Милан Думановић гостовао 18. априла у емисији Утисак недеље

Милан Думановић (Фото: Иван Динић/Нова С)

Милан Думановић, бивши припадник Одељења за документовање и опсервацију МУП-а Србије, у понедељак 7. јуна биће саслушан у Трећем основном тужилаштву у Београду, поводом кривичне пријаве коју је против њега поднела Безбедносно-информативна агенција.

Како нам је пренео Думановић, две недеље након тога (18. јун) заказано је и прво рочиште по приватној тужби коју је против њега због повреде угледа и части поднео начелник БИА Братислав Гашић.

И кривична пријава и приватна тужба поднете су након што је Милан Думановић, сада члан покрета „Ослобођење“, гостовао 18. априла у емисији Утисак недеље. У тој емисији Думановић је у више наврата поновио да „СНС и БИА деле паре од дроге“.

Тиме је Думановић, према мишљењу подносиоца пријаве, починио кривично дело изазивање панике и нереда за које је запрећена затворска казна у распону од шест месеци до пет година.

„Наводи Думановића представљају покушај ширења панике код грађана, пласирањем дезинформација, а у циљу слабљења интегритета и ауторитета националне службе безбедности. Такође, тиме је значајно омео спровођење мера БИА на заштити безбедности Републике Србије од тренутно изражених претњи, посебно организованог криминала, стварањем незадовољства, револта и неодобравања према БИА, чиме се уједно слаби поверење и подршка грађана тим мерама“, наводи се у кривичној пријави БИА.

Гашић је тужбу поднео због, како је стајало у саопштењу БИА, увреда изречених на његов рачун у истој емисији.

Реагујући на вест о подношењу пријаве Думановић је истакао да је то учињено како би се сви припадници сектора безбедности који разматрају да изађу у јавност са подацима о незаконитим радњама својих надређених застраше и обесхрабре.

Подсетимо, Думановић већ годинама има статус окривљеног у поступку који се против њега и његовог колеге Младена Трбовића води због одавања службених тајни МУП-а.

Њих двојица су покушавали да укажу на незаконите поступке тадашњег руководства министарства везано за путовање председника Вучића у Поточаре. Након одсуства реакције унутар министарства они су са својим сазнањима изашли у јавност, а поднели су и кривичну пријаву против руководиоца МУП-а. Пријава коју су они поднели је одбачена, али је зато ступила на снагу пријава која их терети за одавање тајних података. Судски поступак против Думановића и Трбовића је и даље у току.

Опрема: Стање ствари

(Данас, 3. 6. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

  1. Ништа што је г-дин Думановић до сада изјављивао није код мене као грађанина изазвало панику нити ме подстакло на неред, како се наводи у тужби против њега.

    Думановић је побудио у мени поштовање за храброст, принципијелност, професионализам, непоколебивост.

    Грађанима није потребна велика памет да би препознали да свака одговорност и кривица којих смо се наслушали падају на оне који представљају власт. А требало би – управо и напре институције и њихови упосленици да буду чисти као суза. У СВЕМУ.

    Панику код мене изазива чињеница да више од ДЕВЕТ месеци не могу да закажем нити контролни нити нови преглед код специјалниста у КЦС, Институту Зотовић. НЕМА ЗАКАЗИВАЊА. Лекари студирају пет година о сваком делићу људског тела, да би наше здравство годину дана све свело на Ковид!!!
    Панику код мене изазива чињеница да се на телевизији у вестима прво и такорећи једино говори о томе ко је кога и чиме масакрирао у породици.

    Жељу да изазовем неред код мене подстиче чињеница да Народна скупштина прво усвоји закон, а онда министар позове на јавну и стручну расправу о теми. И чињеница да се ангажовани, стручни људи и научници повлаче из јавности, изнурени узалудном борбом за нормалност, уставност, право, правду и будућност земље и становништва.

    Жељу да изазовем неред код мене изазива чињеница да ниједном нисам чула да се приштинској страни у ”преговорима” поставља питање повратка расељених лица са Космета, као услов за БИЛО КОЈИ наш будући корак. Повратак расељених и њихов БЕЗБЕДАН ОПСТАНАК!!! И кажњивост за албанске криминалце према Србима…Са паником увиђам да ништа наше не бранимо, ништа не тражимо, не условљавамо. НУЛА.

    Поштовање код мене буди то што Думановићев – такође из службе изгнани – колега Трбовић није против Думановића поднео тужбу суду за иста та – у г-дин Гачићевој тужби наведена дела, као што је то мизерно учинио (г-дин) Милош Вучевић против свог сабрата. Благу панику ми буди помисао да би Вучевићева тужба могла бити одбачена и тиме ствар завршена, те да бих после тога могла да чујем високоумни јавни наступ неког створења, полазника страначке академије за младе лидере или посланика у Скупштини Србије!

    18

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading