Митрополит Јоаникије: Разорена Његошева капела се умножава, велики замах када се врати на Ловћен

Цио један велики замах капеле завршиће се када се врати она опет на Ловћен у сазвежђу великом свуда по српским земљама, рекао митрополит Јоаникије

Душко Ковачевић, митрополит Јоаникије и Матија Бећковић (Фото: Јаков Симовић/Звездара театар)

Разорена ловћенска капела која се жртвовала, стално се умножава и на такав начин ће се цијели један велики замах капеле завршити када се она врати на Ловћен, „у сазвежђу великом ловћенских капела свуда по српским земљама“, рекао је новоизабрани митрополит црногорско-приморски Јоаникије.

Он је то, како преноси портал Нова.рс, казао у београдском Звездара театру, гдје му је, као поклон намијењен обнови капеле на огњишту патријарха српског Гаврила Дожића у Врујицима у Морачи, данас уручен приход од 24. вечери поезије Матије Бећковића.

„Његов насљедник, такође митрополит Амфилохије, рођен недалеко до њега, сјетио се да обнови на његовом огњишту капелу, у облику капеле на Ловћену. Као што знате, таквих капела је у Црној Гори 19, и ако Бог да, да се то састави и да се направи она једна на врху Ловћена, јер је немогуће да свуда буду, а не на Ловћену“, казао је Бећковић, додавши да Амфилохије није могао да има достојнијег насљедника од Јоаникија.

Његошева капела на Ловћену (Фото: ИН4С)

Јоаникије је рекао да је Бећковић цијело вријеме својом поезијом „градио цркву и обнављао Његошеву капелу на Ловћену, а сада је то потврдио и овим чином“.

„Он то уздиже до оног степена разумијевања да је овог прилог од поезије за цркву која се гради за покој души, за спомен великог мученика, исповједника, патријарха српског Гаврила Дожића, која се гради у његовом родном мјесту Врујицама. Она је слика ловћенске капеле. Патријарх Гаврило Дожић је заслужио као мученик, крстоносац, исповједник да му се подигне црква у облику ловћенске капеле јер је први обновио ону разорену са краљем Александром, који је дао новац да се обнови та светиња, и први који је спријечио да се тамо умјесто капеле подигне маузолеј и његова одлука је била кључна приликом те прве обнове. А колико ми се чини, разорена ловћенска капела која се жртвовала, стално се умножава и на такав начин ће се цио један велики замах капеле завршити када се врати она опет на Ловћен у сазвежђу великом ловћенских капела свуда по српским земљама“, рекао је Јоаникије, како преноси Нова.рс.

Опрема: Стање ствари

(Вијести, 31. 5. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading