Сенка Д. Павловић: Година прође, две кључне недеље никад

„Кад пре март… Није се још завршио ни онај од прошле године”, „Први весник пролећа је карантин” – само су неки од бисера с друштвених мрежа које је прикупила књижевница Сeнка Д. Павловић

Фотографије: О. Јанковић

„Година прође, две кључне недеље никад”, „Кад пре март… Није се још завршио ни онај од прошле године”; „Први весник пролећа је карантин”, а „корони је данас рођендан. Цркла дабогда”. „Још три локдауна па Нова година” и „oпет ће нас затварати ови из струке, Santa Maria della Salute”. „Сви ћемо у новој години бити позитивни, само је питање: ковид или Ковин”, јер „када корона нестане, нећемо имати од чега да умремо и живећемо срећно до краја живота”…

Тако је таласала корона, са њом и грађани, а на другогодишњем таласу пандемије појавила се и књига „Хумором против короне”, за коју је грађу сакупила Сенка Д. Павловић и издала је уз помоћ београдске „Просвете”. Логичан је то наставак претходног наслова „Смехом против короне” и својеврсни зборник шала, афоризама, вицева, досетки, анегдота и козерија, у прози и стиху – које збијамо ево већ годину и кусур на горку тему пандемије.

Сада актуелне шале о вакцини

Сенка Д. Павловић (Извор: Политика)

Павловићева није имала бриге кудa ће и како. Наставила се корона, па је било и материјала. Ношена стратегијом „ухвати тренутак”, нови наслов „тангира” вакцинацију, антиваксере, сваковрсна славља, учење на даљину, док су у прошлој сезони остале карантинске теме – изолација и односи у породици, редови, доминантне залихе, пижаме, шерпе и лонци, те је тако настало и: „Молим да поново уведете ванредно стање, у потпису – квасац.”

Прошлосезонски орочене теме сортиране су на шале из народа које су колале друштвеним мрежама, а списатељица из Панчева их слушала, приљежно сакупљала, записала и представила, затим на оне међународне и, коначно, ауторски прилози професионалаца – новинара, сатиричара и хумориста, што је требало да буде носећи стуб књиге. Међутим, повратна информација из два тиража и од публике са сваке промоције била је да су се највише смејали „домаћој роби”.

Прилози су и овога пута стизали уз помоћ пријатеља, али више него пре „шпијунирала” сам грађане на мрежама и копала по „ђубрету” интернет портала. Био је то рударски посао, јер људима факат више није у фокусу борба смехом. Прихватили су ситуацију, а мислим да више и немају времена. Претходна збирка настала је у време изолације када је било далеко више грађе, а ове сезоне понуда је „мршавија”. Такође, десила се и једна интересантна ситуација. Наилазила сам и на шаљиве мисли из моје претходне књиге, али и ја сам узимала од некога, па се више не зна ко од кога „краде”. Шале су дакле постале евергрин, као народна поезија, круже и постају народно добро” – прича за „Магазин” књижевница Сенка Д. Павловић, власница две дипломе: етнолога-антрополога и дипломираног политиколога.

Срела се Сенка и с доктором Предрагом Коном. „Ненаоружана” својом новом књигом, представила се, објаснила чиме се бави и питала: „Колико ће бити тих епидемијских таласа, тек да знам због своје књижевности?” Члан стручног дела кризног штаба спремно је одговорио: „Можете слободно да спремате и трећи и четврти део.”

Извор: Политика

Наравно, више бих волела да се овде зауставим, јер и вакцина иде у две дозе, па је тако и „Хумором против короне” друга препоручена доза вакцине хумора, којом ћемо себи олакшати ово време, а кад све прође, сећати га се из неког другог угла. Надам се да је ово последња књига на ову тему и да ће корони одзвонити, а да ћемо се ми бавити другачијим шалама – напомиње Павловићева.

Посао и за илустраторе

Новоукоричене коронизме прате и прилози – илустрације и карикатуре петнаест познатих и награђиваних домаћих и регионалних аутора, а посебно их обележавају радови генерације која стасава, полазника школе цртања и сликања афирмисаног карикатуристе, Панчевца Николе Драгаша. На осмом по реду фестивалу „Лалошки шешир” у Темишвару, Сенка Д. Павловић је од Савеза Срба у Румунији награђена за промовисање српске сатире у свету, а на манифестацији Дани хумора и сатире „Вуко Безаревић” у Пљевљима у жестокој конкуренцији „Смехом против короне” изабрана је да буде посебно онлајн представљена.

Извор: Политика

Ако успемо да главну јунакињу приче задржимо под контролом, „Хумором против короне” ће пут Србије, у Нови Сад, па натраг у Панчево, а онда и на међународну сцену. Као и претходна и ова ће добити мађарски превод, па и промоцију у граду-бањи Мако. Сенка је претходну књигу публици представљала на необично сликовит начин, у складу с пандемијским условима. Сада очекујемо и више: да, рецимо, уместо раније присутних маски, асепсола, квасца, брашна, конзерви, тоалет-папира, варјача и шерпи, на промоцијама новог наслова буде уприличена вакцинација читалаца.

Разговор на граници Србије

Одричеш ли се короне?

Одричем.

Одричеш ли се короне?

Одричем.

Одричеш ли се короне?

Одричем.

Добро дошао у Србију!

Насиље над мушкарцима

„У 2020. години извршено је масовно насиље над мушкарцима. Нису могли у кафане, нити с друштвом на утакмице. Жене су могле да воде нормалан живот – да перу, пеглају, чисте и кувају.”

Олга Јанковић

Опрема: Стање ствари

(Политика, 31. 5. 2021)Categories: Преносимо

Tags: , , , , ,

Оставите коментар