Кризни штаб: Угоститељи могу да раде до поноћи, одобрени конгреси са до 200 учесника

Дарија Кисић Тепавчевић најавила је данас да ће наредних недеља у Србији бити донета одлука о препоруци за вакцинацију деце старости од 12 до 15 година искључиво Фајзеровом вакцином

Дарија Кисић Тепавчевић (Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић)

Кризни штаб је донео одлуку о додатном попуштању мера, па ће тако угоститељски објекти моћи да раде сваки дан до поноћи, и у отвореном и у затвореном простору.

Та мера ступа на снагу од сутра, пренела је новинарима министарка и чланица Кризног штаба Дарија Кисић Тепавчевић.

Она је навела да последње биоскопске пројекције могу да почну у 23 сата, те да до тог времена могу да раде и њихове благајне.

Трафике и киосци моћи ће да раде 00-24 сата.

Такође, конгреси, пословни и научни, у затвореном простору моћи ће да окупе максимално 200 особа, док је ранији максимум био 100 особа.

„Укида се бесплатан ПЦР за наше грађане који путују у Немачку”, рекла је Кисић Тепавчевић.

Она је навела да ће сви који се пријаве на портал еУправе до вечерас у поноћ, и вакцинише се у наредних седам дана, остварити право на 3.000 динара, преноси Танјуг.

Наредних недеља о вакцинацији деце

Чланица Кризног штаба Дарија Кисић Тепавчевић најавила је данас да ће наредних недеља и у Србији бити донета одлука о препоруци за вакцинацију деце старости од 12 до 15 година искључиво Фајзеровом вакцином.

Она је после седнице Кризног штаба одговарајући на питања новинара рекла да и сада постоји препорука за вакцинацију старијих од 16 година искључиво за Фајзерову вакцину.

Фото: Бета/Влада Србије/Слободан Миљевић

„Сада уколико то буде и за млађу узрасну групу биће само за Фајзер, као препорука”, рекла је Кисић Тепавчевић.

Објаснила је да када се раде истраживања вакцина да се прво обављају на здравим пунолетним особама и да је писало да још нису рађена на малолетницима, трудницама и породиљама, а не и да су забрањене за ту популацију.

„Када се вакцина показала ефикасном и безбедном у популацији пунолетних здравих грађана, раде се и ова испитивања, почела су да се раде и ова испитивања, прво су одабрани старији од 16 година, што је врло брзо било праћено и у нашој земљи са одобравањем, сада је кренула и са 12 до 15 година, тако да се наредних недеља то очекује и у нашој земљи”, рекла је она, преноси Танјуг.

Навијачи на утакмици – неодговорно кршење мера

Чланица Кризног штаба Дарија Кисић Тепавчевић рекла је да је кошаркашка утакмица Црвене звезде и Будућности у петак била неодговорно, недопустиво и тужно кршење епидемиолошких мера због великог броја навијача, и поручила да морамо још мало се стрпимо када је реч о дружењу, јер ћемо у супротном само продужити борбу са корона вирусом.

Она је на питање новинара о тој утакмици, после седнице Кризног штаба поручила да морамо да схватимо да свако од нас чини значајну карику у борби против корона вируса и да не можемо да победимо ако нисмо уједињени.

„То спортско дешавање са гледаоцима је било мимо свих препорука и није имало дозволу и тај спортски клуб је већ једном раније платио казну. Можемо само да кажемо да је то било неодговорно, недопустиво и тужно”, нагласила је Кисић Тепавчевић.

На питање како то да полиција није реаговала на кршење забране окупљања, Кисић Тепавчевић каже да је најважније да будемо свесни да нису кључне санкције, већ свест о томе да немамо толико полицајаца за контролу сваког од нас и да уколико кршимо мере чинимо лоше пре свега себи и својим најближима, којима можемо да пренесемо вирус.

„Овде је кључан колектив и зато говоримо о колективном имунитету, борби и одговорности”, нагласила је она. Нагласила је да нема горе санкције од тога да се неко разболи и зарази људе које највише воли.

„Немамо полицајце за сваког од нас, треба сами да будемо себи контролори и да учинимо све да очувамо здравље”, поручила је Кисић Тепавчевић, преноси Бета.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 31. 5. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading