Александар Раковић: Кривокапић никада неће потписати Темељни уговор са СПЦ

Кривокапић инсистира да се из имена избаци префикс „српска“ и да тај уговор буде оснивачки акт „Православне цркве у Црној Гори“, оценио историчар Раковић

Александар Раковић (Фото: Медија центар Београд)

Историчар Александар Раковић изјавио је данас да црногорски премијер Здравко Кривокапић никада неће потписати Темељни уговор између Српске православне цркве (СПЦ) и Владе Црне Горе.

Раковић је агенцији Бета казао да је Кривокапић одбио да потпише Темељни уговор када је схватио да се не ради о оснивачком акту православне цркве Црне Горе.

СПЦ је данас саопштила да је на синоћњем састанку у Патријаршијском двору са патријархом Порфиријем и члановима синода, Кривокапић изнео нове разлоге због којих сматра да се потписивање уговора мора одложити.

Раковић каже да је камен спотицања у називу СПЦ, заправо да Кривокапић инсистира да се из имена избаци префикс „српска“ и да тај уговор буде оснивачки акт „Православне цркве у Црној Гори“.

„Пошто се то није догодило, Кривокапић је потписивање Темељног уговора почео да уцењује избором Јоаникија за митрополита црногорско-приморског. Кривокапић је синоћ довео у питање договорени избор Јоаникија за митрополита и велико је питање да ли ће сутра на Сабору бити изабран митрополит“, оценио је Раковић.

Према његовим речима, владика Јоаникије се противи ставовима црногорског премијера.

„Јоаникије је синоћ, са састанка у Патријаршијском двору изашао врло нарушеног расположења. Мој утисак је да Кривокапић намерно изазива кризу у односима са СПЦ јер не жели Јоаникија за митрополита. Јоаникије је интегрални Србин и нема двоструку свест“, рекао је Раковић.

Навео је да је основа Темељног уговора да се СПЦ у Црној Гори призна историјски континуитет у трајању од 800 година и правни субјективитет.

Опрема: Стање ствари

(Данас, 28. 5. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

2 replies

 1. Кривокапић знао да је Јоаникије изабран за Митрополита и онда класичном замјеном теза напао ДФ и омаловажио Сабор да би одложио потписивање темељног уговора!
  Спиновањем произвео онакво саопштење Српске Православне Цркве.
  Показао је своје право лице кроз: поновно прознање Kосова*, наратив о Сребреници, смјену министра Лепосавића који је бранио истину и правду, последњи догађај гдје је буквално својим понашањем извргао руглу нашу СПЦ.
  Суштина је била да направи баљезгарију како би оптужио Фронт и одложио темељни уговор.
  Најгоре је што је знао да је Јоаникије изабран за Митрополита а онда извео те маните керефеке.
  ******** ********!
  Показао је недолично понашање и озбиљно неповјерење у Српску Православну Цркву и њено канонско устројство, те самим тим он такав недостојан се усудио да сумња и да створи ружну слику о Сабору који постоји 800 година.
  Срамно и застидно!
  Заспу као Срби, буде се као Црногорци, против су Нато-а онда су ЗА, против ЕУ онда ЗА, против независности онда ЗА, не признају Kосово* онда признају, у Сребреници није било геноцида онда јесте, атеисти су онда вјерници и обрнуто, комунисти па монархисти, све по ПОТРЕБИ!
  То је огавно.
  На пример: Милачић је био заговорник независне Црне Горе то јест пројекта ПРИВАТНЕ ДРЖАВЕ шефа мафије, па када је добио отказ на РТЦГ онда је почео другу политику.

  9
  8
 2. Мислим да не би требало придавати значаја овоме што А. Раковић прича о приликама у Црној Гори. Углавном погрешно процјењује и анализира, конструише и измишља.
  Тешко је водити уравнотежену и ефикасну политику у условима у којима ради садашња црногорска Влада. Не осуђујмо унапријед премијера Кривокапића, који није салонски већ истински вјерник, посебно не за наводну опструкцију потписивања темељног уговора са СПЦ, на основу онога што прича сујетна и неодговорна тројка из ДФ-а и разни Раковићи.
  Будимо мало стрпљиви, ускоро ће све бити јасно.

  10
  3

Оставите коментар