Европска агенција одобрила употребу Фајзерове вакцине за децу од 12 до 15 година

Одлука ЕМА заснована је на студији од више од 2.000 адолесцената у САД која је показала да је вакцина безбедна и ефикасна

Фото: Спутњик/Владимир Трефилов

Европска агенција за лекове (ЕМА) препоручила је да се употреба антиковид вакцине Фајзер/Бионтек прошири на децу стару од 12 до 15 година.

Том одлуком се први пут пружа могућност млађој популацији у Европи која је под мањим ризиком да има приступ антиковид вакцини.

Марко Кавалери, шеф тела ЕМА која је испитивала вакцину, рекао је да је та организација добила потребне податке да одобри вакцину за млађе тинејџере и да је установила да је она јако ефикасна против ковида-19.

Сличне одлуке већ су донела регулаторна тела Канаде и САД прошлог месеца, пошто се богате земље приближавају циљевима вакцинација за одрасле и труде се да вакцинишу што је више могуће људи.

Одлука ЕМА заснована је на студији од више од 2.000 адолесцената у САД која је показала да је вакцина безбедна и ефикасна. Истражитељи ће још две године наставити да прате краткорочну и дугорочну заштиту и безбедност за децу.

Већина антиковид вакцина у свету одобрена је за одрасле који су под већим ризиком од озбиљног оболевања и смрти од корона вируса. Вакцинисање деце би могло да буде кључно за заустављање епидемије пошто су нека истраживања показала да нека старија деца могу да шире вирус су асимптоматични и не добију тежак облик болести.

Опрема: Стање ствари

(N1, 28. 5. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading