Јужноафричка Република: Менаџер Рио Тинта убијен на путу до посла

Рудник минералног песка у заливу Ричардс Беј – у којем Рио Тинто има 74% удела – током година доживео је неколико насилних инцидената

Извор: НСПМ

Локална полиција потврдила је у понедељак да је у јужноафричкој провинцији Ква Зулу-Натал извршен атентат на вишег менаџера компаније РБМ компаније Рио Тинто. Нико Сварт, генерални директор оперативних служби РБМ-а, устрељен је и убијен на путу до посла у понедељак ујутру.

Више од 20 метака високог калибра испаљено је у Свартово возило док се возио поред угла Дуне Роад и Колстерткринга у Меренсеу нешто пре 7 сати по локалном времену, пише Зулуланд oбсервер.

У изјави, РБМ је рекао да околности око пуцњаве у овој фази нису познате, а инцидент истражује Јужноафричка полицијска служба. Рудник минералног песка у заливу Ричардс Беј – у којем Рио има 74% удела – током година доживео је неколико насилних инцидената.

Операције су два пута заустављане у 2018. години због насилних протеста извођача, а 2019. године РБМ је био принуђен да поново обустави активности након пуцњаве на једног од својих запослених. Упркос томе што је Рио одобрио развој компаније Зулти Коут за 463 милиона долара за продужење века експлоатације, пројекат је задржан док се не реше безбедносна питања.

У априлу су званичници РБМ-а рекли да преговарају са властима у земљи да „трајно обраде насилне протесте око њених операција пре него што наставе са радом на пројекту Zulti South“.

Последњи инцидент баца даље сумње у нормалан наставак активности у заливу Ричардс. Недавно је Национална унија радника рудника у КЗН изразила забринутост због стања рударског сектора у провинцији, наводећи изазове укључујући високу незапосленост, бескрајне блокаде путева у рударским компанијама и двосмислене социјалне и планове рада.

Опрема: Стање ствари

(Nova.rs/НСПМ, 27. 5. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар