Политика: Рачуни високи, а струја најјефтинија

Биће свакоме јасно да је цена струје неоправдано увећана. Осим ПДВ-а и акциза, појављују се и неке накнаде које су неразумљиве. Нејасно је нпр. шта је „трошак гарантованог снабдевача”, наводе потрошачи

Фото: Д. Јевремовић

„Управо сам платио рачун за струју и гледам и не верујем. У односу на претходни месец имам двадесетак киловата мање потрошње, а рачун већи за око 70 динара. Ово је недопустиво како се понашају.

Увелико нам стижу рачуни за електричну енергију, поприлично увећани. Мора ли киловат који се испоручује грађанима да буде толико скуп? Ако сагледамо стварну цену киловата која се испоручује потрошачима, схватићемо да она у суштини и није велика. Али многи намети и разне накнаде увећавају рачуне које плаћају грађани. Да бисмо се уверили да је то тако, довољно је погледати тачке од један до 17 на рачунима Електродистрибуције Београд. Биће свакоме јасно да је цена струје неоправдано повећана. Осим ПДВ-а и акциза, појављују се и неке чудне накнаде које су неразумљиве”, наводи се у писму др Мирослава Тодоровића, из Београда.

Аутор писма каже да је нејасно шта је „трошак гарантованог снабдевача”.

„То изгледа као када би у цену хлеба била додата ставка ’трошак гарантованог пекара’. Па, даље ’накнада за подстицај повлашћених произвођача електричне енергије’”, стоји у писму Тодоровића.

Ово су само неки од коментара са сајта „Политике” или писама рубрике „Међу нама”, где читаоци негодују јер су им рачуни за утрошену електричну енергију велики, док их истовремено званичници бомбардују информацијама да је струја у Србији најјефтинија.

Упитани да прокоментаришу шта све зарачунавају када очитају потрошњу струје у Електропривреди Србије одговарају да су одредбе „трошак гарантованог снабдевача” и „обрачунска снага” у складу са Законом о енергетици и другим законима и прописима Републике Србије и да је све ставке одредило регулаторно тело – Агенција за енергетику Републике Србије.

Купац сваког месеца плаћа „трошак гарантованог снабдевача” и „обрачунску снагу”, без обзира на то да ли је на мерном месту остварена потрошња електричне енергије или не. То је утврђено методологијом за одређивање цене струје за гарантовано снабдевање. На поменуте ставке обрачунава се и акциза и ПДВ и такса за јавни медијски сервис, а за неизмирење обавеза и затезна камата, објашњавају у овој јавном предузећу.

„Трошак гарантованог снабдевача” је накнада за тарифни елемент „место испоруке”. „Обрачунска снага” означава максималну активну снагу која се обрачунава за сваки месец, према одобреној снази. То је максимална снага електричне енергије коју купац у сваком тренутку може да искористи за покретање електричних уређаја.

Тај резервисани капацитет је потрошачу стално на располагању, на основу прикључка на мрежу. Накнада „обрачунска снага” зависи од одобрене снаге, односно оне коју је купац тражио, то јест уговорио, а Електродистрибуција одобрила као највећу једновремену снагу укључених уређаја у стану, кући. Она је одређена и осигурачима у домаћинству.

На пример, домаћинства са трофазним прикључком која имају максималну одобрену снагу 17,25 киловата истовремено могу да користе и бојлер, пеглу, грејалицу, фрижидер, рерну, више рингли, машину за веш, машину за судове и сијалице. Један киловат обрачунске снаге плаћа се 52,158 динара и ставка „обрачунска снага” за ову одобрену износи 17,25. Када се помножи са 52,158, то износи 899,725 динара.

Рачун за струју за крајње купце који имају право на гарантовано снабдевање, израђен је у складу са прописима Србије – Законом о енергетици, Законом о ефикасном коришћењу енергије, Законом о порезу на додату вредност и у складу са одлуком о регулисаној цени електричне енергије за снабдевање домаћинстава и малих купаца. Важећи ценовник може се видети и на сајту ЕПС-а, закључују у овом предузећу.

Јасна Петровић-Стојановић

Опрема: Стање ствари

(Политика, 26. 5. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading