Наводни француски план: Под маском уступака Србији – уводе грчко признање Косова

Они нас уверавају да неће да признају, а ове страви које смо видели нису за нас свакако најбоља вест, каже Вучић

Фото: Дојче веле

Иако би Емануелу Макрону годило да на дипломатском терену забележи поен какав би био решење косовског питања, наводни план о томе, који долази из Париза, перфидан је и врви од бизарности.

Овако наводни француски план за решење проблема Косова и Метохије коментарише Душан Гујаничић, стручњак за француску политику из Института за политичке студије.

О овом плану, који наводно подразумева потписивање привременог споразума између Београда и Приштине без међусобног признања, аутономију за север Косова и више права за СПЦ, грчко признање косовске независности и визну либерализацију за Приштину, јавност је обавестио саветник бившег косовског председника Хашима Тачија, Артан Бехрами.

„Француски план“ – да Грчка призна Косово

Шта би Грчка добила од признања независности Косова, пита се Гујаничић.

„Одакле сад Грчка у игри? Она је једна од пет чланица ЕУ која није признала независност Косова и нема намеру да то уради, иако се по јавности повлаче неке гласине да је Грчка у том смислу слабија карика те да би могла да попусти. Али те ми гласине делују нереално“, каже он.

Александар Вучић и Емануел Макрон (Фото: ЕПА/ЕФЕ)

Према речима нашег саговорника, проблематично је и помињање привременог споразума.

„Привремени споразуми не доносе никакву стабилност, суштински не решавају ништа. Веома је проблематично и питање њихове накнадне примене и углавном служе ономе ко их је предложио – некој сили, да се похвали својеврсним дипломатским успехом“, наводи Гујаничић.

Визна либерализација на дугом штапу

Проблематична је такође и визна либерализација коју Приштинске власти жарко прижељкују. Међутим, недавни вербални окршај угледног француског дипломате и бившег Макроновог Жерара Ароа са бившим амбасадором Приштине у Паризу Бернардом Никајем, показује да је и то на дугом штапу. На Никајеву објаву на друштвеним мрежама да се нада да ће Француска 2022. године укинути визе за грађане Косова, Аро му је одговорио да сања јер се тако нешто не ради у изборној години.

Француску, истина, не очекују избори ове године као Немачку, али, како Гујаничић каже, иако су избори у Француској на пролеће, већ се може сматрати да је кампања почела.

Са изузетком Макронове жеље да покаже како су Француска и он лично ангажовани на решавању једног сложеног питања, какво је косовско, Гујаничић не види ни један други разлог да Париз покрене једну овакву акцију. Међутим, с обзиром да је Пета република већ ушла у изборну годину, значајан део спољне и унутрашње политике Емануела Макрона биће усклађени превасходно са његовом жељом да издејствује други мандат, тако да наш саговорник не очекује никакву велику дипломатску иницијативу.

Француска није карика Приштине

Са друге стране, проблематично је и питање степена француског утицаја на косовске Албанце.

„Мислим да је он веома, веома ограничен. Чини ми се да Француска, која је међу првим признала независност Косова, није западна карика у коју би албански фактор могао да има неко веће поверење и поуздање“, закључује Гујаничић.

Бивши саветник бившег председника привремених институција на Косову Хашима Тачија, Артан Бехрами је у интервјуу за ТВ Кљан Косова рекао да Француска форсира идеју привременог споразума, коју подржава и Брисел.

„Немачка, према мојим информацијама, није у игри због избора који су у тој земљи ове године. Америка је предала овлашћења Бриселу за дијалог. Француска идеја је да се постигне привремени споразум, као што је био онај из Вашингтона. Међутим, та идеја је штетна за Косово, јер говори о аутономији севера, већим правима за цркву, у замену за признање од стране Грчке и либерализацију виза“, тврди Бехрами, који каже и да је улога Америке секундарна, а не примарна као раније.

Како је додао, саветници француског председника Емануела Макрона послали су сигнал да неће бити либерализације визног режима за грађане Косова, што је назвао „преговарачком тактиком“.

„Интерно се преговара и верујем да ће ове теме бити отворене на следећем састанку који ће се одржати у Паризу. Није добро улазити у ту игру јер привремени споразуми не доносе дугорочну стабилност, не решавају проблем између Косова и Србије, већ само стварају илузије да је нешто урађено“, рекао је Бехрами.

Никола Јоксимовић

(Спутњик, 26. 5. 2021)

Александар Вучић: Грчка нас уверава да неће признати Косово

Грчка нас уверава да неће да призна тзв. Косово, изјавио је председник Србије Александар Вучић и додао да наредних дана следе велике и важне консултације по питању Косова и Метохије.

Председник Србије Александар Вучић (Фото: Бета – М.О.)

Вучић је за ТВ Пинк, на питање о спекулацијама да би Француска могла да преузме „палицу“ у вези са дијалогом Београда и Приштине, одговорио:

„Разговараћу наредних дана. За нас је важно да ми чувамо наше националне и државне интересе, а о свему другом наредних дана“.

Како је навео, биће великих и важних консултација, у Београду, а затим очекује и наставак дијалога у Бриселу.

Упитан за наводе да би Француска могла да предложи привремени споразум по којем би север Косова и Метохије добио аутономију, а СПЦ посебан статус, у замену за признање Грчке и визну либерализацију за Косово, рекао је:

„Можемо наредних дана о томе. Не бих унапред говорио и пре него што нешто знамо“.

Додао је да је било неких промена у односима (Атине и Приштине).

„Очекујем да видим, пошто је било неких промена у односима, да ли је у питању само трговинска канцеларија или постоји ‘point of ineterst’ између Приштине и Атине. Видећемо како то иде, па ћемо обавестити јавност“, навео је Вучић.

На спекулације да би Грчка могла да призна Косово, каже да нас та земља уверава да то неће учинити.

„Они нас уверавају да неће да признају, а ове страви које смо видели нису за нас свакако најбоља вест. Видећемо, обавестићемо јавност о томе“, додао је Вучић, пренео је Танјуг.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Спутњик, 26. 5. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , ,

2 replies

 1. O „oduševljenju“ Slovenaca i Hrvata „ujedinjenjem“ koje i danas plaćamo :
  -Korošec 1918 : „Uzjahali smo dobrog konja,a vratićemo im ragu“.
  -Krleža, („Republika“br.4-april 1954 zapisi- „Godina 1919“) :
  „Beč gladuje, Austrije nema, rulja zavladala svetom, rat su dobili ovi
  balkanski cigani, kakova li sramota!“
  „A tko je nas pobjedio? Ovi ušljivi balkanski cigani, koji čitave dane žvaću
  luk i pljuckaju po apsanama, ova nepismena bagra za vješala,toj danas
  Evropa vjeruje i dala joj je u ruke nekakve barjake. No Alzo sjavus. Gut šaun mraus“.

  2
  2
 2. Плиткоумно прихватање представника Србије да у досадашњим иностраним предизборним кампањама учествује, притом лицитирајући са историјским и Уставним правом Србије на Космету, те економским интересима ове земље, стално показује А. Вучић: онда када је дао два милиона долара из буџета Србије Клинтоновој фондацији, те када је потписао Вашинтонски споразум. За нас није важно што су Клинтонка и Трамп изгубили пар месеци после тих својих поена. Новац Србије је био протраћен а Вашингтонског споразума се нова администрација неће одрећи. Није глупа.
  Да председник Макрон има тежину и визију решио би верско-етнички проблем у својој земљи, а као представник ЕУ, са Немачком, приморао Приштину да примени Бриселски споразум. Овако изгледа да никакав споразум не вреди ни ”пишљива боба”.

  Чини се да је одавно једина преостала политичка и дипломатска способност Европе и других – у санкцијама. Јака ми је то политика, јака дипломатија и сарадња међу државама!!
  Ако те земље санкцијама решавају проблеме зашто их не примене на Приштину по питању Бриселског споразума. ЗА ПОЧЕТАК!

Оставите коментар