Александар Вучић: Запослићемо сто Рома у јавној администрацији

Морамо да развијамо предузетнички дух код Рома. На томе морамо да радимо у целој Србији, код свих грађана, али и код Рома, да пружимо шансу младим, талентованим људима, најавио председник Србије

Александар Вучић (Фото: Инстаграм)

Иако смо на овим просторима научили да се боримо против других, против различитости, а за сопствени ексклузивитет, срећан сам што данас можемо да се боримо за инклузију Рома, за различитост и поштовање свих другачијих од оних који су већина, поручио је председник Александар Вучић и најавио да ће 100 младих Рома бити запослено у јавној администрацији.

„Не бих да говорим о рањивости, већ о потенцијалу коју имају Роми у Србији, али и целој Европи”, рекао је Вучић на свечаности поводом отварања Првог представништва Европског ромског института за уметност и културу (ERIAC Србија) и новог седишта Фонда за образовање Рома (РЕФ) у Београду.

Вучић је указао да Роми данас представљају најмлађе становништво у Србији, и међу њима је огроман број младих талентованих људи, будућих уметника, научника, врхунских радника без којих нећемо моћи да градимо аутопутеве, пруге, без којих неће моћи да раде позоришта, биоскопи, друге институције.

Председник је навео да је важно да се покаже шта структурално може да се уради за Роме, те да је посебно задовољан због свих програма и пројеката који укључују ту популацију.

„Морамо да развијамо предузетнички дух код Рома. На томе морамо да радимо у целој Србији, код свих грађана, али и код Рома, да пружимо шансу младим, талентованим људима. Запослићемо 100 Рома у јавној администрацији”, најавио је Вучић.

На Националној академији за јавну управу 100 младих високообразованих Рима биће припремљено за рад у јавној управи.

„Тиме нећемо да говоримо да само бринемо о тзв. рањивим, угроженим групама, већ хоћемо да покажемо да они могу да дају велики допринос бољем раду наше администрације, управе и да ми од њих можемо у будућности да учимо и црпимо енергију”, поручио је Вучић.

Он је додао да мали број људи зна ко је Стеван Глигорин, а он је државни секретар у једном министарству.

„Људи ће у њему упознати једног способног човека. Па када буду видели другог, трећег, десетог схватиће наше опредељење не само да живимо и радимо заједно, већ да једни друге поштујемо и да једни од других учимо”, рекао је он.

Казао је да је важно да је кроз процес вакцинације показано да не делимо људе по етничкој, националној и верској припадности.

„Лично сам иницирао више каравана за вакцинацију у велике ромске средине. Хвала људима који су били спремни да се вакцинишу и који су тиме показали озбиљност у односу према својој породици и целом друштву”, нагласио је Вучић, преноси Танјуг.

Казао је да је изненађен изгледом простора, и пожелео успех, додавши да је ово још једно дивно место у Београду које ће служити окупљању паметних, пристојних људи, људи који разумеју садашњост, а умеју да гледају у будућност.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 25. 5. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

3 replies

  1. Варошка легенда каже да је једном, не одвећ давно, док је постојала „ Спортова „ продавница у Карађорђевој улици, у исту ушао ваљевски циганин да пазари „ чак(љ)е „ илити нунчаку палице, те на одговор продавца да нема такву борилачку реквизиту, у очају завапио – И шта ми нинџе сад да радимо ?!?!
    Сад ја, са питањем за чипуљичког продавца магле, долазим тихо и не улазим у легенду, тек у коментар – Има ли каквог посла у јавној управи и за Србље незапослено које није у снс секти, макар га тај посао учинио и ромом кад је циганином строго забрањено ? Или бар нинџом ?

  2. „Лепо“ је то што док наши људи већинске популације по којима држава носи име масовно беже из земље за то време постојано расте потреба државе да помаже мањинама на рачун оних Срба који још нису побегли тј које још нису отерали. Могли бисмо да мањини дамо и још неку државицу на својој територији и неку династију да им направимо да им развијамо аристократију можда и историју да им развијамо или боље рећи да им уступимо своју. Шта ће нама све то кад новостворене мањине то још немају. Наша сврха постојања је задовољење и развој апетита мањина. Јер док се све мањине не исконструишу и не намире по својим све већим апетитима и жељама Срби има да чекају. И нема шта да траже док не дођу на ред као последњи на дну ланца исхране. А тај процес ће потрајати дуже него њихов опстанак.

  3. Александар Вучић: Запослићемо сто Рома у јавној администрацији
    ++++
    Два си већ запослио.
    Као министре !

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading