Златибор Лончар: Вакцинација младих убрзаће повратак у нормалу

Лончар  апеловао на све грађане, посебно на младе да се у што већем броју вакцинишу јер ће се тиме спречити нови талас

Златибор Лончар (Фото: Танјуг)

Министар здравља Златибор Лончар апеловао је данас још једном на све грађане, а посебно младе, да се вакцинишу у што већем броју, јер се тиме спречава нови талас епидемије, додајући да ће одлука о евентуалном попуштању мера бити донета тек после детаљне анализе и процене епидемиолошке ситуације на седници Кризног штаба.

Седница кризног штаба требало би да се одржи до краја недеље.

Лончар је, на питање Танјуга може ли се на тој седници очекивати даље попуштање мера, рекао да се одлуке доносе тек када се изврши анализа података, јер је неозбиљно доносити одлуке унапред.

„На седници прво одрадимо процену, а затим се по томе доносе најповољније могуће одлуке, јер имате с једне стране здравствени систем, а са друге економију и привреду. Гледамо да нађемо баланс, и да буду сви максимално испоштовани, али су увек на првом месту здравље и животи”, поручио је министар.

Лончар је још једном указао на значај имунизације, те апеловао на све грађане, посебно на младе да се у што већем броју вакцинишу јер ће се тиме, како каже, спречити нови талас и мораће поново болнице које су изашле из ковид система, да се врате.

„Ситуација је таква да део болница морамо да оставимо у ковид систему посебно болнице које смо типски изградили за то – Батајница, Крушевац и завршава се Нови Сад. Ту је и ВМЦ Карабурма и у те болнице ће ићи сви оболели пацијенти”, навео је Лончар.

Он истиче да много нон ковид пацијената чека на операције због чега је приоритет вратити болнице у редовне системе.

„То је сада озбиљан рад, јер ако неко мисли да се све завршило овим смиривањем ситуације, за нас то није случај. За нас тек почиње нови период враћања на старо али са озбиљним заостатком, односно повећаним листама чекања које су се створиле до сад”, закључио је Лончар.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 25. 5. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading