Председник Малте Џорџ Вела: Никада нећу потписати закон који одобрава абортус јер је то убиство

Имам слободу, ако се не сложим с предлогом закона, да дам оставку и одем кући, рекао малтешки председник

Џорџ Вела (Фото: Министарство спољних послова Малте)

На Малти, која је претежно римокатоличка земља, председник се чврсто држи корена своје вере када је реч о огромном притиску да се у његовој земљи легализује абортус. А Џорџ Вела је тако страствен борац за право на живот да би радије дао оставку него потписао закон о абортусу.

У коментару упућеном порталу Нет њуз раније ове недеље, председник Вела, који је иначе некада радио као породични лекар, заклео се да никада неће „потписати закон који подразумева одобрење за нечије убиство… Не могу да спречим извршну власт да донесе такву одлуку; то је до Парламента. Али имам слободу, ако се не сложим с предлогом закона, да дам оставку и одем кући. Немам проблема да то урадим.“

Коментари су уследили недељу дана након што је независна посланица Марлин Фаруђа у Парламенту представила закон којим се тражи декриминализација абортуса, као и неколико дана након што је Фаруђа изјавила да је згрожена због противљења закону који је први такве врсте у земљи која има католичко становништво преко 90%.

У низу критика које су укључивале називање владе „крајње десничарском и конзервативном“, Фаруђа је такође оптужила и владајућу Лабуристичку странку (левог центра) и опозициону Националистичку странку (десног центра) да су против жена. Фаруђа је бесно рекла, „Ове две странке су показале да одбијају да разговарају о изазовима с којима се суочавају жене, и уместо тога настављају да се држе своје моћи и статуса кво. Једноставно не желе да декриминализују абортус како би жене држале под својом чизмом.“

Нацрт закона жели да се из кривичног закона Малте уклоне три члана која укључују трогодишњу затворску казну за све који траже абортус или помажу да се он изврши. Премда се Малта може похвалити најстрожом забраном абортуса у целој Европској унији, кривично гоњење је заправо сасвим ретко.

Али чини се да закључавање и ограничења због ковида-19 дају замајац за поновно покретање питања абортуса на Малти. Сваке године око 400 жена путује ван земље – обично у Велику Британију – како би абортирале.

Жене на Малти проналазе начин да заобиђу ограничења путовања уз помоћ организација попут Мреже подршке за абортус. Ова „добротворна организација“ са седиштем у Великој Британији почела је с радом 2019. године и нуди информације и средства за покривање трошкова путовања и приступа абортусу. Није изненађујуће што се пораст броја абортуса подудара са укупним порастом гласова активиста за абортус на Малти. Такође у 2019. години, група медицинара основала је организацију „Лекари за избор“ како би се залагали за законодавне промене, као и за побољшање сексуалног образовања и приступа контрацепцији.

Наравно, много тога је на штету жена. Прошлог лета, Марија Стајић, аутор нашег портала iFamNews.com, писала је о ужасној пракси „абортусa у кућним условима“:

„До овога је дошло зато што је британска влада крајем марта дозволила да се у време пандемије вируса корона женама омогући да наруче абортивну пилулу на кућну адресу и да потом абортирају бебу код куће, по принципу ‘уради сам’“.

Државна религија на Малти је католичанство, али земљи је изузетно тешко да своју веру примени у пракси. Присуство на миси и даље све више опада, 2011. године Малта је легализовала развод, а 2017. године и истополне бракове. Али чини се да је абортус тема код које нема одступања на Малти. Председника Велу, који је 1964. године добио лекарску лиценцу, питали су да ли сматра да постоје случајеви у којима би абортус требало да буде дозвољен. Одговорио је: „Или сте убили некога, или нисте, не може бити речи о половичној смрти. Врло сам јасан, нема ту никаквих ‘ако’ нити ‘али’“. Надбискуп Чарлс Скиклуна додао је:

„Мајчина материца је нешто што је драгоцено и свето; ту људски живот може да расте. Помолимо се да материца остане место живота, а не место где се врши убиство.“

Дамиен Годард

Део наслова и опрема: Стање ствари

(iFamNews – Србија, 23. 5. 2021)



Categories: Преносимо

Tags: , , , , ,

1 reply

  1. Еее кад бисмо ми имали оваквог председника

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading