Тимоти Лес: Србија може прихватити замрзнути сукоб и чекати тренутак када ће размијенити КиМ за РС

БиХ треба преобликовати у високо децентрализовану земљу, рекао је бивши британски дипломата, аналитичар и директор агенције Нова Европа 

Тимоти Лес (Фото: Снимак екрана/YouTube@Danube Institute)

Дејтонски споразум никога не задовољава и САД су требале рат у БиХ зауставити са јасним исходом – подјелом БиХ, рекао је бивши британски дипломата, аналитичар и директор агенције Нова Европа Тимоти Лес у интервјуу за Глобус.

Истакао је да би се подјелом БиХ испунила жеља Срба и Хрвата, те успоставила бошњачка држава.

Лес је нагласио да је Вашингтон оптеретио БиХ са споразумом који ни једна од „локалних страна“ није прихватила и сада га покушава ревидирати.

Главни резултат је био продужење рата, иако путем политике, а не борбе, на штету било каквог економског развоја земље – изјавио је Лес.

Он каже да нико нема одговор како побјећи од „дејтонске баријере“.

Моје је мишљење да се БиХ треба преобликовати у високо децентрализовану земљу – каже Лес за Глобус.

Истиче да би се таквом подјелом омогућило да свака национална група води своје послове.

Лес каже да то не би одговарало Бошњацима, који имају моћ вета.

САД су јасно ставиле до знања да неће наметати уставну реформу. То значи да ће се локална борба наставити, вјероватно усљед неке међународне кризе која одвлачи пажњу САД и омогућава Србима и Хрватима да се одвоје без ризика од казне – навео је Лес.

Лес је коментарисао и словеначки нон пејпер о промјени граница на западном Балкану, те истакао да стварни проблем јесте етничко питање.

Немамо пуно доказа, али из мог читања ситуације, Љубљана је одлучила ставити идеју прекрајања граница на сто, јер је као блиски сусјед забринута због парализе у региону и вјерује да се нешто мора учинити. За разлику од претходних међународних покушаја да се Балкан „поправи“, који су избјегавали праве проблеме и који су зато пропали, Љубљана вјерује да је дошло вријеме да се ријеши основни узрок посусталости у регији – истиче Лес у интервјуу за Глобус.

Лес каже да је Балкан оптерећен неоствареним жељама Срба, Албанаца и осталих да остваре националне државе и додаје да неће бити мира нити било каквог развоја док се та тежња не оствари.

Лес је истакао да француско-немачки нон пејпер представља само понављање.

То је основно понављање дугогодишњег става ЕУ о томе како треба ријешити косовски спор, који се враћа на Ахтисаријев план из средине 2000-их. Вјероватно је тај нон пејпер, као што је Србија тврдила, потекао из Брисела, а из тактичких разлога објелоданила га је Приштина. Али приједлози изнесени у њему неће ништа промијенити, јер ни Ахтисаријев план није успио. Компензација која се нуди Србији није довољна. Србија може прихватити замрзнути сукоб на Косову и чекати тренутак када ће размијенити Космет за Републику Српску – рекао је Лес.

Опрема: Стање ствари

(РТРС/Искра, 22. 5. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

  1. Директор агенције “Нова Европа” предлаже Србљима “генијално” решење да (пре)дају своје да би добили своје.

    Perhaps this gentleman, a fine representative of the beer guzzling, pudding devouring, queen warshipping former colonial nation, should focus instead on the prospects of keeping the UK “united” — given that the independence minded people in Wales and Scotland may have some serious ideas to the contrary. Not to mention Northern Ireland.

    Или да кажемо на српском, да би боље разумео, мечка дезинтеграције може да заигра и пред његовим вратима, па није згорег позабавити се проблемом у својој кући.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading