Кинеско министарство спољних послова: Лаборанти у Вухану нису имали ковид у новембру 2019.

Да ли заиста брину о пореклу вируса или само покушавају да скрену пажњу, запитао кинеског министарства спољних послова Џао Лиђијан 

Вирусолошка лабораторија, фотографија из 2017. године; једна од неколицине П4 епидемиолошких лабораторија у свету опремљених за рад са патогенима четврте категорије, опасним вирусима за које постоји висок ризик да се преносе са човека на човека (Фото: Џонатан Исли/АФП)

Кина је данас одлучно демантовала писање Волстрит журнала који је цитирао америчке обавештајне податке према којима је неколико чланова лабораторије у Вухану било болесно пре него што су се први симптоми корона вируса појавили у том кинеском граду 8. децембра 2019. године.

Портпарол министарства спољних послова Џао Лиђијан је рекао да је „потпуно нетачно” да су тројица лабораната у Вуханском институту за вирусологију била болесна на јесен 2019. године, пренео је Гардијан.

У тексту Волстрит журнала се наводи да су, на основу обавештајних података САД, лаборанти имали симптоме који су карактеристични за ковид-19 и сезонске болести.

„САД настављају да ‘пумпају’ теорију да је вирус процурео из лабораторије. Да ли заиста брину о пореклу вируса или само покушавају да скрену пажњу”, запитао је Џао.

Он је такође цитирао изјаву Вуханског института из марта 2020, у којој се наводи да институт никада није имао додира са ковидом-19 пре 30. децембра 2019. године.

У одвојеном извештају Си-Ен-Ен је данас цитирао људе који су упознати са извештајем, а према којем обавештајне јединице и даље не знају од чега су лаборанти били болесни.

„На крају дана ништа није скроз јасно”, рекао је за о-Ен-Ен један од извора који је имао увид у извештај обавештајне службе, преноси Танјуг.

Део наслова и опрема: Стање ствари

(Политика, 24. 5. 2021)

Прочитајте још



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

1 reply

  1. Да “скрену пажњу”?
    Са чега да скрену пажњу?
    Са лабораторије у којој је класична кинеска аљкавост (нећу да кажем намера, стварно да не мислим да је било то) довела до 3,5 милиона мртвих?
    И СССР је покушавао да прећути Чернобиљ, ко зна када би се сазнало шта се тамо десило да облак није дошао до других земаља Европе…

    2
    6

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading