Предраг Марковић: Разлика између СПС и СНС је као између мене и Марка Атлагића

Садашња дискусија са замишљеним противником је једна ‘политичка ката’, борба са замишљеним противником, каже Марковић

Предраг Марковић (Фото: Спутњик)

Историчар Предраг Марковић изјавио је данас да је поднео оставку на место посланика у Скупштини Србије како би омогућио афирмацију младих кадрова у републичком парламенту.

Марковић је за посланика изабран са листе Социјалистичка партија Србије – Јединствена Србија (СПС-ЈС).

Скупштина Србије јуче је усвојила оставке Марковића и Љубе Петровића, а на њихово место су изабрани следећи на листи СПС-ЈС, Дејан Раденковић (50) и Дуња Симоновић Братић (40).

Раденковић је за посланика СПС-а у Скупштини Србије биран 2008, 2012, 2014 и 2016. године, док је Дуњи Симоновић Братић ово први мандат.

На питање Бете да ли новоизабрани посланик Раденковић, који члан борда директора НИС-а, спада у младе кадрове СПС-а, Марковић је одговорио одречно, али је казао да ће посланица Симоновић Братић бити „освежење“ за Скупштину Србије.

„Због својих других обавеза нисам био у прилици да будем активан у Скупштини, па сам сматрао да је боље да посланички мандат имају људи који ће бити активни и који ће учествовати у раду скупштинских заседања“, објаснио је Марковић.

Упитан како оцењује рад и понашање посланика актуелног скупштинског сазива, Марковић је рекао да је „доста необично“ често обраћање неприсутним људима.

„Нама социјалистима се стално поставља питање ‘по чему се разликујемо од напредњака’. Ја увек наведем пример да је проф. др Марко Атлагић напредњачки историчар, а да сам ја социјалистички историчар. Тако да је Скупштина згодно место да се види разлика у стилу између мене и Атлагића, односно социјалиста и напредњака“, навео је Марковић.

Према његовим речима, збуњујуће је то што посланици често прозивају људе који нису посланици.

„Мени је то било посебно интересантно када је на дневном реду био Закон о дигитализацији и када је неколико посланика напало Драгана Ђиласа што није спровео дигитализацију. То је необичан манир да се помиње Ђилас у сваком могућем и немогућем контексту и то јесте новина овог скупштинског сазива“, истакао је историчар.

У ранијим сазивима, док је било опозиције у парламенту, додао је Марковић, одвијала се дискусија са присутним људима.

„Садашња дискусија са замишљеним противником је једна ‘политичка ката’. Ката је у каратеу борба са замишљеним противником, а данас је то у политици скупштински говор. Ова Скупштина има релативно кратак мандат, а видећемо како ће се убудуће развијати парламентарни живот у Србији“, рекао је бивши посланик Предраг Марковић.

Опрема: Стање ствари

(Бета/Данас, 20. 5. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading