Немачка прогласила Велику Британију за ризичну зону мутација вируса корона

Немачки министар здравља Јенс Шпан забринут због стања у Великој Британији и рекао да је неопходно спречити ширење индијске варијанте у Немачкој

Извор: Бета

Због ширења индијске варијанте корона вируса у Великој Британији, ту земљу ће од сутра, у недељу, Немачка сматрати високоризичном “зоном варијационе мутације” тог вируса, најавио је немачки Институт “Роберт Кох”.

Последица је знатно ограничење путовања из Велике Британије у Немачку. Сви путници који долазе из те земље биће у Немачкој подвргнути двонедељном карантину који се не може скратити чак и ако је нечији тест негативан.

Тако ће од недеље авио-компанијама, аутобусима и возовима бити дозвољен превоз из Велике Британије у Немачку само немачких држављана или људи који живе у Немачкој.

Велика Британија је прва у Европи после дужег времена поново постала подручје у којем циркулишу нове варијанте вируса.

По немачкој класификацији, до сада је у категорији високог ризика, као “зоне варијационе мутације”, било само једанаест земаља Азије, Африке и Латинске Америке.

Индијска варијанта вируса Б.1.617.2 сматра се посебно заразном и последњих месеци је у великој мери допринела експлозивном повећању броја заражених у Индији.

По британском министру здравља Мату Хенкоку, до сада је у његовој земљи, посебно на северозападу Енглеске и у Лондону, идентификовано 2.967 случајева повезаних с том заразнијом варијантом Б1.617.2, уз раст броја тих случајева за 30 одсто само од понедељка.

Британску владу оптужују што је у априлу одложила пооштравање ограничења доласка путника из Индије.

Немачки министар здравља Јенс Шпан је у петак изразио забринутост због стања у Великој Британији и рекао да је неопходно “спречити ширење те варијанте” у Немачкој.

Немачка води врло опрезну политику у борби против вируса, те иако овог викенда укида нека од ограничења, пре свега у угоститељству, гости, да би дошли у ресторане или пивнице, морају или да имају негативан тест на вирус, или потврду да су вакцинисани, или да су потпуно излечени ако су били оболели од корона вируса.

По Институту “Роберт Кох” од петка, у Немачкој је током епидемије регистровано укупно 3.635.162 званично пријављених случајева ковида-19 (8.769 више него у четвртак) и 87.128 умрлих (226 више него у четвртак).

Супротно путницима из Велике Британије, путници из Француске, Хрватске и Словеније, због наглог свакодневног смањења броја заражених у те три земље, неćе више у Немачкој бити принуђени на карантин од пет до 10 дана по доласку.

У тим земљама стопа инциденце је сада испод 100 случајева инфекције на 100.000 становника током седам дана.

Ипак, упркос томе, путници из те три земље морају имати или негативан недавни резултат ПЦР теста, или бити потпуно вакцинисани против корона вируса, или се сматрати излеченим ако су од њега били оболели.

Опрема: Стање ствари

(Бета, 22. 5. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading