Агенција за борбу против корупције: Нема законских препрека да Живојин Ракочевић буде председник УНС

У саопштењу који је потписало 12 чланова Управе УНС-а наводи се да је Ракочевић затражио од Агенције тумачење да ли би био у сукобу интереса уколико буде изабран на ту функцију

Живојин Ракочевић (Извор: N1)

Агенција за борбу против корупције обавестила је новинара Живојина Ракочевића да не постоје законске сметње да би он, поред јавне функције директора Дома културе у Грачаници, могао да обавља дужност председника Удружења новинара Србије (УНС) уколико би на ту функцију био изабран, односно да није реч о сукобу интереса.

У саопштењу који је потписало 12 чланова Управе УНС-а наводи се да је Ракочевић, након што је Кандидациона комисија УНС-а у среду усвојила два приговора на његову кандидатуру за председника удружења, затражио од Агенције тумачење да ли би био у сукобу интереса уколико буде изабран на ту функцију.

Поједини чланови Кандидационе комисије су се том приликом позвали на Статут УНС-а, по ком је кандидатура забрањена запосленима, службеницима и функционерима републичке или покрајинске владе, због чега он наводно није могао бити увршћен у коначну листу кандидата за избор у органе УНС-а.

Агенција је, како се у саопштењу наводи, оценила да обављањем дужности председника УНС уз јавну функцију директора Дома културе у Грачаници, Ракочевић не би повредио одредбу члана 40. Закона о спречавању корупције у вези чланом 20. Статута УНС-а, нити у наведеној ситуацији поступа супротно одредби члана 49. тог закона.

„Увидом у мишљење Привременог органа града Приштине (је) утврђено, поред осталог, да Скупштина града Приштине, односно Привремени орган Приштине, има статус оснивача Дома културе Грачаница, те сходно наведеном функција директора Дома културе Грачаница се сматра јавном функцијом, односно у наведеној ситуацији се сматрате јавним функционером“, наводи се у одговору.

Агенција је, како пише у саопштењу, оценила и да по статуту УНС-а Ракочевић не припада категорији лица на које се односи забрана избора у органе удружења, односно у запослене, службенике и функционере републичке или покрајинске Владе, министарстава и секретаријата или локалних органа управе.

„Одредбе Закона о спречавању корупције на које се позива Агенција… прописано је да је јавни функционер дужан да јавни интерес не подреди приватном, да се придржава прописа који уређују његова права и обавезе и ствара и одржава поверење грађана у свесно и одговорно обављање јавне функције“, додаје се у допису.

Према одредбама члана 49. прописано је да јавни функционер не сме да буде члан органа удружења, нити његов заступник, ако између јавне функције и чланства у органу удружења постоји однос зависности или други однос који угрожава његову непристрасност или углед јавне функције, или ако је законом или другим прописом забрањено да јавни функционер буде члан органа одређеног удружења.

Опрема: Стање ствари

(N1, 22. 5. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading