Јелена Медаковић: Недостаје седам вредних уметничких дела из колекције Југоекспорта

Били смо на мети људи који су дошли да купе слике за приватне компаније, рекла директорка Музеја града Београда

Јелена Медаковић, директорка Музеја града Београда (Фото: Лола Ђорђевић/Спутњик)

Седам слика из легата Југоекспорта који смо купили јуче – фали. Неке од њих су изузетно вредна дела српске уметности, право благо. Сазнали смо да су продате 2018. године, будзашто. То је недопустиво, то је скандал! Учинићемо све да сазнамо коме су продате и да их вратимо, открива за Спутњик директорка Музеја града Београда Јелена Медаковић.

Подршком управе Града и Министарства културе, Музеј града Београда богатији је за 148 дела Легата фирме „Југоекспорт“ која је деценијама у стечају.

Први пут држава је овако реаговала и победила на аукцији, спречена је намерна продаја слика у бесцење, што је случај са свим фирмама у стечају.

Претходно је Агенција за лиценцирање стечајних управника одбила молбу заменика градоначелника Горана Весића да се аукција одложи, а о томе да се Музеју понуди право прече куповине, није ни размишљала.

„Ово ће од сада бити пракса. Изненађена сам да појединци мисле да су јачи од државе. Међутим, седам слика из легата фали. Успели смо да сазнамо да су слике 2018. године продате, будзашто. У том пакету су изузетно вредна дела Стојана Ћелића и Бранка Протића“, каже директорка Музеја града.

Учесници јавног надметања за слике Југоекспорта (Фото: Лола Ђорђевић/Спутњик)

Она додаје да је за аукцију сазнала приватно током васкршњих празника, уместо регуларним, законским путем који је такав да стечајни управник мора да Музеју упути допис, да га обавести о продаји.

„За 33 милиона динара купили смо дела која су заправо део нашег постојећег легата формираног 1973. године, фактички ове слике му сада придружујемо, затварамо целину. Сада имамо свеобухватан Легат који смо још тада формирали поклоном Југоекспорта“, објашњава Медаковићева.

Директорка Музеја Града каже да је све што се догађало око куповине слика у најмању руку срамно, а да се оно што се догодило на самој аукцији речима не може описати.

„Били смо на мети људи који су дошли да купе слике за приватне компаније. Прошли смо кроз неки шпалир, вређали су нас. Људи из Агенције за лиценцирање стечајних управника, они који су водили аукцију, такође су нас шиканирали“, прича нам Медаковићева.

Она додаје да је згранута целом акцијом, како каже, минирања и злоупотребе, а њена круна је стање слика које је Музеј купио.

„Дела су у катастрофалном стању. Када их преузмемо, изложићемо их у Конаку кнегиње Љубице, да цео свет види шта ти наши „извршитељи“ раде. Биће само дате на увид, јер права изложба подразумева сређене слике. Важно је да Београђани виде шта су купили, јер ово благо је откупљено њиховим, новцем грађана Србије, којим је и купљено од аутора“.

У Легату „Југоекспорта“ је више ремек дела српске уметности 20. века, дела славних сликара Миће Поповића, Петра Лубарде и Милана Коњовића.

Сенка Милош

Део наслова и опрема: Стање ствари

(Спутњик, 19. 5. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

1 reply

  1. Оно што би Влада морала да уради, то је да посмењује комплетну Агенцију и одузме лиценце маси стечајних управника, који су у протеклих десетак година прибавили себи и појединцима енормно богатство за хиљаду наредних година. Ако Власт није способна или спремна да заведе ред и заштити државни интерес од распојасаних битанги и лопужа, онда нека уступи место неком другом.

Оставите коментар