Андреј Бабиш: Председник Милош Земан се извинио у своје лично име, као грађанин Чешке

Земаново извињење чешки званичници виде као гест који може да допринесе добрим односима Чешке и Србије

Андреј Бабиш (Извор: НСПМ)

Чешки премијер Андреј Бабиш казао је данас у Лиси над Лабом да се председник Чешке извинио српском народу за бомбардовање СР Југославије 1999. године у своје лично име, као грађанин Милош Земан.

„Сигурно то није био за њега лак тренутак, извинио се као грађанин Милош Земан. Разумем да то одлучивање (да Земан као премијер одобри НАТО бомбардовање) за њега није било лако“, казао је премијер Бабиш.

Чешки премијер изјавио је да је јуче на изненадном састанку са председником Земаном, разговарао о дводневној посети председника Србије Александра Вучића Прагу и о вакцинацији против ковид-19.

Претходна Земанова иницијатива 2019. године када је током посете Београду казао да ће покренути повлачење чешког признања Косова, иако је унапред био јасан негативан став чешке владе, која по чешком Уставу једина креира и одговорна је за спољну политику док ту председник нема овлашћења, изазвала је у Чешкој контроверзе, између осталог и зато што је Србији само дао лажне наде.

За разлику од повлачења признања Косова Земаново извињење за бомбардовање у Чешкој примљено је махом са симпатијама као лично признање кривице што као премијер није имао храбрости да каже не бомбардовању СР Југославије, посебно што је могао тада да рачуна на подршку опозиционе деснице и њеног лидера Вацлава Клауса и чешке јавности чија већина је тада била против бомбардовања.

„Срби су народ који је прошао кроз веома тежак период и рекао бих да је свака подршка у реду. Некаква интервенција светске заједнице у то време је била нужна. Имам симпатије за Србе зато што су остали без дела територије на којој се одигравао велики део историје Србије“, казао је о извињењу председник Одбора за спољну политику доњег дома парламента социјалдемократа Онџеј Весели.

Земаново извињење чешки званичници виде и као гест који може да допринесе добрим односима Чешке и Србије а улог председника Земана у те односе похвалио је и шеф чешке дипломатије Јакуб Кулханек, упозоривши иначе као и данас Бабиш да је то извињење у лично име а да је прошлост на Западном Балкану тако компликована да се треба извињавати не за једну него десетине неправди.

Сами Чеси али и партнери Чешке у Европској унији навикли су на понекад контроверзне изјаве или иницијативе председника Земана и одређују се према њима у складу са тим да ли их је размотрио и добио сагласност чешке владе која је надлежна и одговорна за спољну политику.

Опрема: Стање ствари

(НСПМ, 20. 5. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар