Милош Земан: НАТО бомбардовање грешка, молим српски народ да нам опрости

Од овог тренутка српски народ ће доживљавати чешки народ не само као пријатељски, већ као братски народ, истакао Александар Вучић после извињења председника Чешке

Александар Вучић и Милош Земан (Фото: Бета/АП)

ПРАГ – НАТО бомбардовање била је грешка, било је то горе од злочина и ја бих замолио српски народ да нам опрости, рекао је данас председник Чешке Милош Земан после састанка са српским председником Александром Вучићем у Прагу.

Он је на заједничкој конференцији за новинаре пренео да је са Вучићем разговарао о традиционалном чешко-српском пријатељству и подсетио на 1938. годину, када су Чешку како је рекао, изневерили западни савезници, и на 1968. годину, када су их изневерили источни савезници.

„Српски народ у оба случаја изразио је своју подршку. Ми смо му се захвалили бомбардовањем. Зато се овом приликом у своје име извињавам за бомбардовање тадашње Југославије”, поручио је Земан, јавља Танјуг.

Он је рекао да га је све време то мучило, наводећи да је Чешка у време када се о томе одлучивало била тек неколико недеља у НАТО.

„Тражили смо сагласност и очајно тражили бар једну земљу да буде против, али остали смо сами. Ипак је то био недостатак храбрости”, рекао је Земан и затражио опроштај наводећи да се овим решио и своје дугогодишње трауме, јер, како је казао, кајање ослобађа.

Он је цитирао стару латинску изреку „рекох и спасох своју душу“.

Земан је рекао да је са Вучићем разговарао и о успешном развоју економске сарадње, наводећи да је у рукама имао три странице чешких фирми које успешно улажу у Србију.

Земан је додао да су разговарали и о ставовима две земље у погледу међународних односа, а посебно је истакао способност Србије да успоставља пријатељске или коректне односе са свим значајним земљама.

Земан је позитивно оценио и брзо напредовање вакцинације у Србији, што је, како је рекао, везано и за то што Србија има вакцине из више земаља.

„Високо ценим ову посету, и радо се сећам своје посете у Београду и надам се да ћу пред сам крај мандата још једном погледати тај град”, рекао је Земан.

Земан и Вучић одржали су претходно састанак у четири ока, након свечаног дочека уз војне почасти и церемоније размене државних одликовања између два председника.

Александар Вучић и Милош Земан (Фото: Инстаграм)

Председник Земан је због лошег здравственог стања био у инвалидским колицима, али је смогао снаге да устане и поздрави Вучића, чиме је додатно изразио свој поштовање и пријатељство.

Вучић: Срби ће од данас Чехе сматрати братским народом

ПРАГ – Од овог тренутка српски народ ће доживљавати чешки народ не само као пријатељски, већ као братски народ, истакао је данас председник Србије Александар Вучић у Прагу, после извињења које је јавно српском народу упутио председник Чешке Милош Земан због учешће у бомбардовању некадашње СРЈ.

Вучић је, на заједничкој конференцији за штампу, рекао да ће Србија и Срби вечно бити захвални на томе, јер то што је данас изговорио председник Земан око бомбардовања нико други није рекао.

„Та захвалност неће престати ни њему лично, ни братском чешком народу”, подвукао је он, јавља Танјуг.

Вучић је казао да зна да у данашње време није нарочито популарно говорити о традиционалном и искреном пријатељству.

„Живимо сувише брзе животе и људи траже конкретна решења. Оно што сам данас доживео у Прагу и гостопримство које је Србија могла да види, које је од стране Земана приређено мени у име Србије, ме је дубоко дирнуло”, нагласио је он.

Истакао је да је Земан храбар човек, који је другачији и не додворава се никоме, који ужива огроман углед у Кини и многим азијским, афричким и латиноамеричким земљама.

Додао је да се питао шта ми можемо да урадимо да уживамо исти углед.

Захвалио се Земану и на дивним речима које је посветио Србији.

Трговинска размена са Чешком све већа

ПРАГ – Трговинска размена Србије и Чешке сваке године је све већа, и достигла је ниво од 1,2 милијарди евра, саопштио је председник Србије Александар Вучић и додао да се нада да ове године цифра може да достигне и 1,4 милијарди евра.

У том случају, како је рекао, Чешка ће са 11-ог места на листи трговинских партнера, доћи на осмо, а уколико се реализује све о чему су данас разговарали, може да се нађе и на 5. или 6. месту.

Указао је да је све већи број чешких инвестиција у Србији, и све већи и извоз и увоз.

„Имаћемо данас и сутра важне разговоре са многим компанијама, Земан је помињао велику листу, real estate, аутомобилску индустрију…”, рекао је Вучић, јавља Танјуг.

Додао је да је у прва три месеца забележен раст трговинске размене од 18 одсто, а да ће наредних неколико година достићи 2 милијарде евра.

„Таква трговинска размена Чешке с једном малом Србијом је и за нас част и показује добар амбијент”, рекао је Вучић.

Вучић је подсетио да је Србија је прошле године уз Литванију била у врху по расту у Европи, ове године има са циљ раст од 7 одсто, а у том, како каже, не лаком послу, велику улогу имаће и чешке компаније.

Земан у Србији до краја године

ПРАГ – Председник Србије Александар Вучић најаво је данас да ће председник Чешке Милош Земан доћи у посету Србији, на отварање Чешке куће, за коју је обећао решење проблема.

Вучић је захвалио Земану на подршци Чешке ЕУ путу Србије.

„Земан ће пре краја године посетити Србију, јер је то обећао на моје обећање. А, ја сам обећао да ће Србија решити компликован имовински проблем и да ћемо поклонити Чешку кућу из 1928. године Чешкој. И очекујем га на отварању”, рекао је Вучић, јавља Танјуг.

Додао је да припадници чешке мањине живе највећим делом у Јужном Банату и представљају право богатство Србије, те да зато жели да им се омогући да имају своју кућу, која им је припадала, а одузета 60-их година.

Такође, Вучић је захвалио Земану на ордену моји му је доделио.

„За мене ово значи велику част. Прво сам ја њему доделио орден, који је вишеструко заслужио, а ово што ја данас носим на реверу сакоа, је додатна обавеза за мене да се борим за српско-чешко пријатељство, да радим што је могуће више, и за то имате моје обећање”, рекао је Вучић.

Додао да је данас дивно бити Србин у Прагу, и да Србија никада неће заборавити Земанове речи.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 18. 5. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

4 replies

 1. Хвала Предеднику Земану што се извињава, моли за орпштај србски народ
  због бомбардовања Србије од стране НАТО, ничим изазваним, али недостаје,
  макар и симболично јавно изречена жеља и потреба да се Србији надокнади
  учињена материјална штета.

 2. “ y своје име извињавам“ то нагласи и њихов министар спољних послова ….

 3. Опет је АВ од најобичнијег личног разговора направио спектакл. Какви хвалоспеви и велике речи за један обичан људски гест Председника Земана. Њему свака част као човеку ( више пута је доказао да је јака и бескомпромисна особа ) , али на жалост ово је само лични чин. Не заборавимо да њега , опет на жалост , нико у Чешкој не “ зарезује “ и одавно чекају да му виде леђа. Још једном, свака му част као неустрашивом човеку који има своје ја , за разлику од њихове љигаве владе и скупштине. О АВ не треба трошити речи…..

 4. Само незналица и егоцентрик може да изјави да ће Срби ”ОД ОВОГ ТРЕНУТКА” доживљавати чешки народ као братски.
  Самоизрекламираног великог познаваоца амабаш свих места у Србији треба отправити у Текериш. Тамо би испред споменика сазнао о Чесима који су у аустроугарској војсци у Првом светском рату одбили послушност, и зато неправедно али часно страдали. Као хумани и правдољубиви људи; не као аустријски агресори и кољачи, већ као пријатељи Србије и њеног народа. Још од оног тренутка пре више од сто година; не од ”овог”, тренутка.

Оставите коментар