Александар Вучић: На самиту код Крања било речи о промени граница, Србија за очување постојећих

Неки мисле да не треба да се мењају границе онако како се њима свиђа, а ми мислимо да не треба да се мењају у складу са правилима које су установиле УН, изјавио председник Србије 

Зоран Милановић, Александар Вучић и Борут Пахор (Фото: Tanjug/STA, Nebojša Tejić)

Председник Србије Александар Вучић је рекао у Брду да је на самиту Процеса Брдо-Бриони било говора о промени граница унутар региона, али да се Србија залаже за границе које су утврђене у Уједињеним нацијама.

„Србија се одувек залаже за принцип поштовања немењања граница признатих од Уједињених нација. Неки мисле да не треба да се мењају границе онако како се њима свиђа, а ми мислимо да не треба да се мењају у складу са правилима које су установиле УН“, рекао је он након самита Процеса Брдо-Бриони.

Додао је да је било речи и о евроинтеграцији региона.

„Постигнут је консензус да се цео регион налази на европском путу и да би требало заједнички да радимо. Подржали смо намере, жеље и претензије других на Западном Балкану и за отварање датума за преговоре и за визну либерализацију“, рекао је и додао да је било питања и око којих лидери нису били сагласни.

Вучић је изјавио да земље Западног Балкана не би постале део Европске уније ни када би испуниле све услове и када би био постигнут компромис у дијалогу о нормализацији односа Београда и Приштине.

У ЕУ постоји замор од проширења, као што је и у региону присутан замор од прича о томе, рекао је Вучић на Брду код Крања, током скупа лидера Западног Балкана у оквиру процеса Брдо – Бриони.

Нисам сигуран да ће неко из региона за годину, две или пет ући у ЕУ, изјавио је Вучић.

На самиту на Брду код Крања, поред Вучића и домаћина скупа, шефа словеначке државе Борута Пахора, учествују и председници Хрватске, Црне Горе, Северне Македоније, Албаније и Косова Зоран Милановић, Мило Ђукановић, Стево Пендаровски, Иљир Мета и Вјоса Османи и чланови Председништва БиХ Милорад Додик, Шефик Џаферовић и Жељко Комшић.

Процес Брдо – Бриони је заједничка словеначко-хрватска иницијатива, покренута 2010. године, у настојању да повећа поверење између земаља у региону и помогне им да се придруже ЕУ.

Опрема: Стање ствари

(N1, 17. 5. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading