Јуроњуз: Услед пандемије у Европи пропуштено да се дијагностикује милион случајева рака

Према подацима које је објавила Европска организација за рак пропуштено је да се поставе дијагнозе услед пандемије и наметнутих ограничавајућих мера

Извор: Снимак екрана/Јуроњуз

(Euronews, 12. 5. 2021)

Готово милион случајева рака је пропуштено да се дијагностикује у Европи због [реакција на – прим. ММ] ковид-19, показали су резултати најновије студије.

Према подацима које је објавила Европска организација за рак (European Cancer Organisation, скраћено ЕОК) пропуштено је да се поставе дијагнозе услед пандемије и наметнутих ограничавајућих мера.

Председник организације др Мати Апро (Matti Aapro) рекао је да су налази помогли да се јасно уочи утицај ковида-19 на утврђивање рака.

„Очајнички су нам потребне хитне мере на највишем нивоу европске политике како би се надокнадило ово кашњење у утврђивању рака, повратило поверење у службе које се овим баве и како би се позабавили недостатком радне снаге и средстава“, рекао је Апро.

Др Мати Апро (Извор: all-can.org)

Према налазима истраживања, и до 1 од 2 особе са потенцијалним симптомима рака није била хитно упућена на даље дијагностичке прегледе, а 1 од 5 пацијената оболелих од рака у Европи и даље није подвргнут одговарајућем хируршком захвату или хемотерапији који су му потребни.

Професор Марк Лоулор (Mark Lawlor), истраживач рака са Универзитета у Белфасту, рекао је за Евроњуз (Euronews) рекао је да су истраживачи открили како су пропуштени милиони скрининга (превентивних прегледа) за откривање рака.

„Такође смо посведочили велики губитак у пропуштеним превентивним прегледнима. Чак и до 100 милиона ових скрининга није обављано у Европи током пандемије“, објаснио је Лоулор. „Оно до чега би ово могло довести јесу дијагнозе у познијем стадијуму. А уколико се рак утврди у познијем стадијуму то значи тежи третман и далеко већи ризик да особа подлегне овог болести. Осим тога, такође смо утврдили да један од пет пацијената оболелих од рака у Европи и даље није добило одговарајући хируршки третман или хемотерапију који су им потребни.“

Клиничка испитивања и истраживања рака такође су успорена због ковида. Неки страхују да би се могло изгубити осамнаест месеци напретка у овим областима.

Чланица Европског парламента Вероник Трије-Леноар (Veronique Trillet-Lenoir) рекла је како је поново време да се фокус поново усмери на пацијенте оболеле од рака и истраживања рака.

Вероник Трије-Леноар (Извор: Снимак екрана/Јуроњуз)

„Пацијенти оболели од рака двоструко су били погођени током пандемије“, рекла је Триje-Леноар за Јуроњуз. „Прво, зато што су, услед природе њихове болести и терапија, посебно осетљиви и друго зато што су током трајања закључавања били практично ускраћени за известан број болничких посета које би им омогућиле утврђивање болести или њено лечење.“

Додала је: „Европска унија ће покушати да у будућности боље заштити пацијенте од канцера и пацијенте оболеле од хроничних болести ако се криза попут ове поново деси.“

„Морамо да наставимо да испитујемо утицај ковида на ове врсте болести и исто тако морамо да наставимо ово што већ сада радимо и да ставимо као приоритет вакцинацију за пацијенте оболеле од рака који су посебно осетљиви.“

Са енглеског посрбио: Милош Милојевић

Прочитајте још



Categories: Посрбљено

Tags: , , , , ,

1 reply

  1. Крај ове приче – што је моја баба волела да каже: Пиши златом, г… запечати.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading