Светска банка: Гастарбајтери током 2020. послали у Србију 3,1 милијарду евра

Током прошле године радници у иностранству, који шаљу новац грађанима Србије, послали 3,1 милијарду евра што је 11,2 одсто мање у односу на 2019. годину

Фото: Pixabay

Радници у иностранству који шаљу новац грађанима Србије су прошле, пандемијске године послали 3,1 милијарду евра, што представља смањење од 11,2 одсто у односу на годину пре. Глобални пад дознака је био знатно нижи него што су прве пројекције указивале, свега 1,6 одсто, док су „гастарбајтери“ ка региону Европе и Централне Азије упутили 9,7 одсто мање новца него 2019. године, указује последњи извештај Светске банке.

Званично забележени девизни прилив у мање развијене земље је током целе прошле године достигао 450,38 милијарди евра, док је у региону ком припада и Србија износио нешто више од 46 милијарди евра.

Готово све земље у Европи су доживеле пад дознака током 2020. години, у обиму који је упоредив, али ипак блажи у односу на Светску економску кризу 2009. године.

Прилив новца из иностранства је, упркос негативном резултату, поново надмашио укупну количину страних директних инвестиција (скоро 213 милијарди евра) и развојне помоћи (147,1 милијарди евра) у 2020. години.

У Народној банци Србије за Вечерње новости кажу да је највећи пад прилива по основу дознака забележен у другом тромесечју 2020. године, када је забележен међугодишњи пад од око 30 одсто.

У трећем тромесечју прилив дознака је полако почео да се опоравља, а у четвртом је кренуо благи раст.

„Посматрано по земљама, традиционално највише дознака долази из земаља у којима живи и ради највећи део дијаспоре. Смањење прилива дознака забележено је у готово свих земљама, а највећи пад био је од традиционално највећих пошиљалаца – Немачке, Швајцарске, Италије, Француске и Аустрије“, наводе Вечерње новости.

Опрема: Стање ствари

(Нова економија, 17. 5 .2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар