Вијести: Смјене у црногорском тужилаштву тек на јесен

Почетак августа најоптимистичнија варијанта за почетак промјена у тужилаштву Црне Горе

Челници тужилаштва са челницима бивше владе (Фото: Филип Рогановић/Вијести)

Суштина измјена Закона о државном тужилаштву, који су јуче усвојили посланици владајуће већине у Скупштини, је да се мијења однос снага у Тужилачком савјету (скраћено ТС) и стварају могућности за смјену руководилаца тужилаштва – од Врховног, преко Специјалног до основних.

Све то на основу чињенице да тужиоци више немају одлучујућу ријеч у ТС, као до сада, већ су то угледни правници које бира парламентарна већина и представник Министарства правде.

Уз нову одредбу да троје чланова ТС може иницирати смјену руководиоца тужилаштава, а да разлог томе може бити тежи дисциплински прекршај којим је нанијета значајна штета по углед државног тужилаштва, очекују се кадровске промјене у тужилачкој организацији.

Тим прије и јер је избор руководиоца више тужилаштава отворен скоро двије године, а у измјенама закона пише да се „покренути поступци избора руководилаца тужилаштава обустављају усвајањем овог закона“.

Нови ТС констатоваће и престанак функције вршиоцу дужности врховног тужиоца који ће бити из садашњег Врховног тужилаштава, након што Ивица Станковић крајем маја оде у старосну пензију.

Нови в.д. ВДТ-а може бити и ван тужилаштва, односно искусни полицајац, судија или адвокат – ако има довољно година стажа.

Тај посао ТС ће обавити на првој сједници новог сазива, што пише у закону.

Да ли ће се то десити почетком августа или нешто касније, зависиће углавном од тога када ће предсједник државе Мило Ђукановић (ДПС) потписати Закон о измјенама и допунама Закона о државном тужилаштву.

Устав Црне Горе обавезује предсједника да прогласи закон у року од седам дана од усвајања или да га врати Скупштини на поновно одлучивање. У случају да га парламент поново изгласа, он је дужан да га прогласи.

„Вијестима“ је речено да ће се сједница сазвати по хитном поступку у случају да Ђукановић не прогласи закон одмах.

Мило Ђукановић

Измјене Закона ступају на снагу осмог дана од објављивања у Службеном листу.

У року од 45 дана од ступања на снагу закона морају бити изабрани чланови ТС из реда тужилаца.

Такође, скупштински Одбор за политички систем осам дана од ступања на снагу закона расписује јавни позив за избор угледних правника за ТС.

По скупштинској процедури, онда остаје рок за пријаву на конкурс, саслушање кандидата пред Одбором и избор – што је у најбољем случају још мјесец дана.

То значи да је почетак августа најоптимистичнија варијанта за почетак промјена у тужилаштву, односно септембар – у случају да Ђукановић врати на дораду – одбије да га потпише.

С обзиром на чињеницу да је тај посао и у случају Закона о слободи вјерских заједница координирао са посланичким клубом ДПС-а, друга варијаната је реалнија јер су посланици опозиције бојкотовали усвајање закона, тврдећи да је супротан стандардима које је прописала Венецијанска комисија.

Посланици ДПС-а и њихови „традиционални“ коалициони партнери, осим Генција Ниманбегуа (Албанска листа) у уторак увече су напустили расправу незадовољни што усвајање измјена Закона није одложено.

Њихова главна примједба на измјене закона је да већина жели да политизује ТС и да се политички смјењује тужиоце, посебно СДТ Миливоја Катнића.

За измјене Закона о државном тужилаштву је јуче гласао 41 посланик парламентарне већине.

Они су претходно у полемици колегама из опозиције поручили да је једини мотив за измјене да се убрза процес приступања ЕУ, који је спор због слабих резултата у борби против организованог криминала и корупције, као и да се тужилаштво ослободи утицаја врха бившег режима.

Селективни приступ као главна замјерка тужиоцима, ДФ инсистирао на смјенама

Иако потребу смјена у Државном тужилаштву не спори нико из владајуће већине, на њима је посебно инсистирао Демократски фронт, условљавајући то подршком Влади, као и усвајању буџета за ову годину.

Нова власт, као и дио јавности, замјерају Тужилаштву на селективном приступу у процесирању организованог криминала и корупције.

Биљана Матијашевић/Мила Радуловић

Опрема: Стање ствари

(Вијести, 13. 5. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading