У седам градова у Србији прекорачена гранична вредност загађења ваздуха

Од 133 дана у 2021. години, у Новом Пазару и Ваљеву је прекорачење граничних вредности измерено 84 дана, Поповцу 61 дан, Косјерићу 54, Нишу 51, Обреновцу и Смедереву 47 дана, наводи се у саопштењу

Извор: Фонет/АП

У седам градова у Србији је од почетка 2021. прекорачена гранична дневна вредност загађења ваздуха дозвољена за целу годину, саопштено је данас из Националне еколошке асоцијације.

„Од 133 дана у 2021. години, у Новом Пазару и Ваљеву је прекорачење граничних вредности измерено 84 дана, Поповцу 61 дан, Косјерићу 54, Нишу 51, Обреновцу и Смедереву 47 дана”, наводи се у саопштењу.

Како је још наведено, Уредбом о условима за мониторинг квалитета ваздуха, коју је прописала Влада Србије, прекорачење на годишњем нивоу дозвољено највише 35 дана.

„Посебно забрињавајућа је и ситуација у Бору са концентрацијама сумпор-диоксида. Вишеструка прекорачења у последњих 10 дана се поменутом Уредбом дефинишу као ‘опасна по здравље људи’, а изостала је било каква реакција институција”, навела је Национална еколошка асоцијација.

Ова асоцијација је недавно покренула апликацију за приказ квалитета ваздуха у реалном времену, преноси Танјуг.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 13. 5. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

1 reply

  1. Рећи “мониторинг” није у “спириту сербскога ленгвиџа”, него је израз неписмености или сервилности према окупаторском присуству.

    How about, “праћење” или “надгледање”?

    Поред нечистог, отровног ваздуха бивамо загушени и произвољним усвајањем потпуно непотребних англицизама за које постоје изворне српске речи.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading