Матарушка и Богутовачка бања продате за 216,5 милиона динара

Нови власник је фирма ,,Економ” из Ушћа на Ибру, који најављује обнову бањских објеката и прве госте за три месеца

Хотел Минерал (Фото: М. Дугалић)

КРАЉЕВО – После неколико покушаја приватизације и пет година стечајног статуса продата је имовина бившег природног лечилишта коме су припадали здравствени и туристички објекти Матарушке и Богутовачке бање. Нови власник је породична фирма ,,ФМО Економ” из Ушћа на Ибру, на чијем је челу директор Дејан Антонијевић. Имовина ових бања продата је за 216, 5 милиона динара, тј. за око 1,8 милиона евра, што је била почетна цена. Јавно надметање обављено је 12. маја, а за куповину је била заинтересована и фирма ,,Први мај” из Чачка. Међутим, правог лицитирања није било па ни понуде од потенцијалних купаца у смислу веће од поменуте цене.

Тако је за првобитно понуђен износ новца нови власник купио два хотела од по две стотине лежајева, а то су ,,Термал” у Матарушкој и ,,Минерал” у Богутовачкој Бањи, три ресторана, познату посластичарницу ,,Капица”, три виле, објекте бањских купатила… и право коришћења лековитих вода и паркова површине од око 12 хектара. Од овог новца биће намирени дугови држави, повериоцима а и за исплату заосталих зарада бивших радника, њих 89 који су посредством суда тражили неисплаћене плате од октобра 2012. до јула 2015. године

Ко је нови власник капитала бања у близини Краљева? Реч је о породици Антонијевић из студеничког краја, педесетак километара од Краљева која је 2013. године, такође из стечаја, купила фирму ,,Економ” из Ушћа на Ибру. Посрнулог произвођача металне галантерије, ормана за архиве, полица за складишта и друге опреме од метала подигли су на ниво једног од највећих извозника у овом крају. Скоро стопостотни обим производње, а реч је о 40 шлепера њихових производа сваког месеца се извози, понајвише у Немачку. После пет година стечајног катанца ту сада ради 90 радника.

Ми смо капитал Матарушке и Богутовачке бање купили од прошлогодишње добити која је износила око 3,5 милиона евра. И, наравно, планирамо почетно улагање од око два милиона евра како би најпре обновили хотеле и лечилишта и за три месеца примили прве госте. Намера нам је и да касније улажемо у градњу нових смештајних капацитета високе категорије, за домаће и иностране госте који захтевају и могу да плате такав ниво лечилишних и туристичких услуга. Углавном, надамо се брзом процвату ових некада одлично посећених бања – каже за ,,Политику” Радиела Ерац, финансијски директор ,,ФМО Економ” из Ушћа на Ибру.

Поред новог власника, оживљавању ових бања, тј. крају вишегодишњег суморног амбијента, закључаних хотела и лечилишта, празних паркова…  надају се и мештани и њихови стари а и нови гости.

Јер, подсећања ради, Матарушка Бања је била надалеко познато пошто  њена лековита вода благотворно делује на лечење стерилитета и разних реуматских болести, док се Богутовачка прочула као ,,бања за живце”.

Мирољуб Дугалић

Опрема: Стање ствари

(Политика, 13. 5. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

1 reply

  1. Како може да се приватизује власништво ПИО фонда ? Колику накнаду нови власник дугује ПИО фонду? И да не припадају ПИО фонду, ко је смео да прода српске бање ?Нови власник је очигледно неко ко се богати на рачун пропасти сопственог народа и добро плива у политичкој баруштини која све жешћим темпом гута Србију.Срамно , одвратно, велеиздајничко понашање тренутних властодржаца који просто расипају, распродају, грабе и отимају, руше и уништавају све чега се такну.Устај Србијо, ова банда није достојна да седи у српској скупштини и не сме јој се дозволити више ни једно штеточинство.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading