Рајтшустер: Ватерло Меркелове

Главно питање тренутно гласи: има ли у владајућој странци ЦДУ још људи, довољно одважних, да Меркелову пошаљу у политичку пензију

Ангела Меркел (Фото: AP Photo/John MacDougall)

(Рајтшустер, 24. 3. 2021)

Прочитавши вијест да је Меркелова повукла јучерашњу одлуку о закључавању за римокатолички Ускрс, изјавивши при том да је све искључиво њена грешка и извинивши се грађанима, одмах помислих да је ово њен Ватерло. Трезвено гледајући, наравно да није, али психолошки представља важну превојну тачку. Прво што ми је пало на памет је да ово личи на почетак краја Совјетског Савеза, који сам 1990. непосредно доживјео као западноњемачки студент у Москви. У питању је урушавање једне власти која је изгубила везу с народом, и то у завршном стадијуму, кад се све убрзава и трула грађевина, која споља и даље дјелује стабилно, неочекивано сруши. Назнаке се виде одавно, али је урушавање сад достигло запањујућу брзину.

Пут у пропаст полит-медијског комплекса који се више бави џендерима, мањинама и споредним темама него све већим проблемима људи види се одавно, али га је тек корона огољела до краја.

Ангела Меркел на видео самиту

Чак се ни медији које влада дебело подмазује новцем пореских обвезника нису могли правити да ништа не виде. Тако Улф Пошард, главни уредник Шпрингеровог Велта, пише: „На шта смо спали? Да се спрдају с нама?“ И даље:

„Њемачка је заказала, и то као никад од 1945: заказале су институције и власти, али је суштина у немогућности налажења нових излаза из кризе. Сва лажна и громогласна обећања кад ће поново бити боље расточила су сваку вјеродостојност. Испразне и увијек исте реченице на конференцијама за штампу немају скоро никакве везе са језиком и осјећањима људи.“

Чак и обично властима наклоњени Шпигл пише: „Корона хаос у Њемачкој: Политика потпуно заказала“.

Предсједник владе покрајине Хесен Фолкер Буфије наводно је приликом поновног састанка шефова покрајинских и савезне владе послије иступа Меркелове изјавио да се сад осјећају као идиоти.

Ријечи Меркелове да је „идеја донијета из најбоље намјере, али се испоставила неспроводивом“ неодољиво ме подсјећају на изјаву легендарног предсједника владе Русије Черномирдина, која је у међувремену постала крилатица у Русији: „Хтјели смо само најбоље, али испало је као и увијек.“

Неки читаоци из Русије пореде наступе Меркелове и њених представника с легендарним наступом пучиста против Горбачова августа 1990, кад су обливени знојем и дрхтавих руку изашли пред камере свјетске јавности с тврдњом да владају ситуацијом. Овакво поређење није моје и од њега се дистанцирам, јер је овде у питању демократски изабрана влада, али знаковито је да људима овакве паралеле падају на памет.

Главно питање тренутно гласи: има ли у владајућој странци ЦДУ, коју је Меркелова увелико кастрирала, још људи довољно одважних да Меркелову пошаљу у политичку пензију прије него што партију са собом повуче у пропаст? Или да је бар натјерају да промијени курс? На први поглед таквих одлучних личности нема, пошто је канцеларка растјерала све који нису били послушни извршиоци наређења. Понекад се, међутим, људи у изузетним ситуацијама издигну над самима собом.

Демократија у Њемачкој уз подршку цензора с Јутјуба или Боксери у полицијским униформама

(Рајтшустер, 7. 4. 2021)

Можда су ови брутални призори како полиција туче демонстранта један од разлога што је Јутјуб избрисао мој директан пренос демонстрација против ограничења поводом короне у Берлину у понедељак 5. априла 2021. Полиција је при том физичким насртајима на новинаре спречавала њихово документовање. Успјео сам снимити само дијелове, али ми је један читалац јутрос послао цјелокупан снимак.

Према непосредним свједоцима, жена на снимку одведена је јер није носила маску. Нешто касније прилази њен муж, кога полиција брутално обара на земљу. На снимку се од 1:00 види како га полицајац с бројем 24301 удара шаком док лежи на земљи. Пошто ми је Јутјуб блокирао канал, снимак можете погледати овде:

P.S. Један поклоник Антифе на Твитеру документовао је исти призор из друге перспективе, тумачећи га као напад припадника Кверденкера на полицију.

Погледајте и процијените сами.

С њемачког посрбило, скратило и приредило: Стање ствари

Прочитајте јошCategories: Посрбљено

Tags: , , , , ,

Оставите коментар